Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Teknologiateollisuuden työriita saattaa ratketa tänään, Konecranesia kohtaan salahanke, venäläisten öljytuotteiden kielto voimaan

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Teknologiateollisuuden työriita saattaa ratketa tänään

Tänään ratkeaa, saadaanko teknologiateollisuuden työriitaan ratkaisu. Teollisuusliiton hallinto käsittelee neuvottelutulosta, joka työriidassa saavutettiin perjantaina valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran johdolla.

Teknologiateollisuuden työnantajien hallinto käsitteli asiaa jo lauantaina.

Jos sopu syntyy, peruuntuvat Teollisuusliiton ilmoittamat lakot ensi ja sitä seuraavalta viikolta.

Teknologiateollisuuden työnantajien ja Teollisuusliiton työriitaa on pidetty työmarkkinakierroksen tärkeimpänä, koska muilla aloilla seuraillaan usein teknologiateollisuuden palkkaratkaisua.

Pörssiyhtiö Konecranesiin vaikuttaa kohdistuneen salahanke joukkoirtisanoutumisesta - KRP tutkii epäiltyä yrityssalaisuuden rikkomista

Nostolaitevalmistaja Konecranesiin kohdistuneen epäillyn yrityssalaisuuden rikkomisen taustalla vaikuttaa olleen työntekijöiden masinoima joukkoirtisanoutuminen ja suunnitelma yhtiön asiakkaiden saamisesta kilpailevalle pörssiyhtiölle.

Asia käy ilmi Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden päätöksestä Konecranesin tekemään turvaamistoimihakemukseen. Siinä vastaajiksi on nimetty 13 yhtiössä toimihenkilöinä tai ylempinä toimihenkilöinä työskennellyttä ihmistä. He kaikki ovat mukana sähköpostissa, jonka Konecranes on esittänyt todisteena epäillystä salahankkeesta.

Keskusrikospoliisi tekee asiassa esitutkintaa, joka on kesken. Käräjäoikeuden päätös koskee hakemusasiaa. Se ei ota kantaa siihen, onko asiassa tapahtunut rikos vai ei.

Venäläisten öljytuotteiden tuontikielto EU:hun tulee voimaan

Venäläisten jalostettujen öljytuotteiden tuontikielto EU:hun tulee voimaan tänään. Kielto koskee muun muassa dieseliä. Aiemmin Venäjä oli EU:n suurin dieselin toimittaja ja vastasi noin puolesta EU:n kulutuksesta, mutta tästä päivästä lähtien osuus on nolla.

Samalla EU:n alaisilta aluksilta kielletään venäläisten öljytuotteiden kuljettaminen kolmansiin maihin. Myös kuljetuksiin liittyvän teknisen avun, välityspalvelujen sekä rahoituksen tai rahoitusavun tarjoaminen on kielletty.

Venäläisen raakaöljyn tuonti meritse EU:hun kiellettiin joulukuussa.

Saksan Scholz: Zelenskyin kanssa yhteisymmärrys siitä, ettei länsimaisia aseita käytetä Venäjällä

Saksan liittokansleri Olaf Scholzin mukaan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa on yhteisymmärrys siitä, ettei länsimaiden Ukrainaan toimittamia aseita käytetä Venäjän alueella.

Scholzin mukaan asiasta vallitsee yksimielisyys. Scholz kertoi asiasta saksalaisen Bild am Sonntag -lehden haastattelussa.

Länsimaat ovat lähettäneet runsaasti aseapua Ukrainaan. Tammikuussa useat maat lupasivat toimittaa Ukrainaan maan toivomia taistelupanssarivaunuja. (Lähde: AFP)

Ukraina kertoo torjuneensa Venäjän hyökkäyksen Bahmutiin

Ukraina kertoo torjuneensa Venäjän lauantaisen hyökkäyksen Bahmutin kaupunkiin Itä-Ukrainaan. Ukrainan rajavartiolaitos ilmoitti, että sen sotilaat pysäyttivät venäläisten hyökkäyksen, minkä seurauksena neljä venäläistä kuoli ja seitsemän haavoittui.

Ukrainan apulaispuolustusministeri Hanna Maliarin mukaan Venäjän joukot ovat tällä viikolla yrittäneet kaikkensa murtaakseen Ukrainan puolustuksen ja piirittääkseen Bahmutin.

Lauantaiaamuna Venäjän kerrotaan pommittaneen useita Ukrainan alueita. Presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi jokailtaisessa puheessaan, että tilanne on vaikeutunut ja Venäjä on lisännyt joukkojaan hyökätessään maahan. (Lähde: AFP)

Kiina on ilmaissut voimakkaan tyytymättömyytensä Yhdysvaltain ammuttua epäillyn vakoilupallon alas

Kiina on ilmaissut voimakkaan tyytymättömyytensä Yhdysvaltain päätökseen ampua alas epäilty kiinalainen vakoiluilmapallo.

Kiinan ulkoministeriö syyttää lausunnossaan Yhdysvaltoja ylireagoinnista ja vakavasta kansainvälisen käytännön rikkomisesta. Kiina sanoo vastustavansa sitä, että Yhdysvallat hyökkää miehittämätöntä siviilikäytössä ollutta ilma-alusta vastaan. Lisäksi Kiina on varautunut vastaamaan lisätoimilla.

Yhdysvaltain asevoimat ampui lauantaina alas epäillyn kiinalaisen vakoiluilmapallon maan itärannikolla. Ilmapallo havaittiin ensimmäisen kerran Yhdysvaltain luoteisosissa torstaina. (Lähde: AFP)

Chilen maastopaloissa kuollut jo yli 20 ihmistä

Etelä-Amerikan Chilessä riehuvissa maastopaloissa on kuollut ainakin 23 ihmistä, viranomaiset kertoivat lauantaina. Lisäksi lähes tuhat ihmistä on loukkaantunut.

Helleaalto on aiheuttanut maassa satoja tulipaloja keskiviikosta lähtien. Apulaissisäministeri Manuel Monsalven mukaan Chilessä oli paikallista aikaa lauantaina 232 aktiivista tulipaloa, joista 16 syttyi aiemmin samana päivänä.

Chilen hallitus laajensi aiemmin julistamansa hätätilan koskemaan myös Araucanian aluetta. Hätätila oli jo voimassa Nublen ja Biobion alueilla. (Lähde: AFP)

Tänään jaetaan sekä kirjallisuuden Runeberg-palkinto että Tollander-palkinto

Tänään jaetaan sekä vuoden kirjallisuuden Runeberg-palkinto että Tollander-palkinto.

Runeberg-palkinto on sanomalehti Uusimaan, Porvoon kaupungin, Suomen Kirjailijaliiton, Suomen arvostelijain liiton ja Finlands svenska författareföreningin kirjallisuuspalkinto, joka jaetaan vuosittain Porvoossa Johan Ludvig Runebergin päivänä 5. helmikuuta. Palkintosumma on 20 000 euroa.

Karl Emil Tollanderin palkinto on puolestaan yksi Pohjoismaiden suurimmista kirjallisuuspalkinnoista. Palkintosumma on 45 000 euroa, minkä lisäksi voittaja saa Tollander-mitalin. Tunnustuksen myöntää ruotsinkielistä kulttuuriperintöä vaaliva Svenska litteratursällskapet i Finland.

Wilma Murto otti seiväshypyn voiton Ranskassa, Hurskeelle uran toiseksi paras aika aitajuoksussa

Suomalainen seiväshyppääjä Wilma Murto taivutti itselleen voiton kansainvälisissä hallikilpailuissa myöhään lauantaina ylittämällä 463 senttiä, kertoo Suomen Urheiluliitto.

Ranskan Val de Reuil'n kisoissa menestyi myös Reetta Hurske, joka aitoi uransa toiseksi parhaan ajan 7,87 sekuntia 60 metrin matkalla. Voiton kuitenkin vei ajassa 7,82 yhdysvaltalainen Alaysha Johnson.

Hurske oli loistovauhdissa jo alkuerissä voittaen ajalla 7,88. Hurske juoksi viikko sitten Düsseldorfissa Suomen ennätyksen 7,86.

NHL:n tähdistöottelussa voitto Atlantin divisioonalle, Barkov syötti yhden maalin

Jääkiekon NHL:ssä pelatun tähdistöottelun on voittanut Atlantin divisioonan joukkue maalein 7–5 Keskisen divisioonan joukkuetta vastaan.

Atlantin divisioonan riveissä pelasi Aleksander Barkov, jolle kirjattiin joukkueen viimeisestä maalista syöttöpiste.

Keskisen divisioonan riveissä oli suomalaisista mukana Mikko Rantanen, joka teki kahden kymmenminuuttisen erän aikana yhden maalin ja yhden syötön.

Keskisen divisioonan maalia vahti ensimmäisen erän Juuse Saros. Hän torjui 14 laukauksesta 11.