Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elinkeinoelämän järjestöt: Tulevan hallituksen on laitettava velkaantumiselle piste ja uudistettava työrauhalainsäädäntöä

Tulevan hallituksen on lopetettava velkaantuminen ja varmistettava kilpailukykyinen verotus, painottavat elinkeinoelämän järjestöt tavoitteissaan ensi vaalikaudelle. Lisäksi seuraavan hallituksen pitäisi järjestöjen mukaan muun muassa tehdä päätökset, joilla avoimelle sektorille voi syntyä henkilötyövuosina mitattuna 100 000 työpaikkaa vaalikauden loppuun mennessä.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Suomen Yrittäjät, Keskuskauppakamari ja Perheyritysten liitto julkaisivat tiistaina yhteiset tavoitteensa ensi vaalikaudelle. Järjestöt kuvaavat Suomen tilannetta vakavaksi ja kertovat tämän takia päätyneensä poikkeuksellisesti julkaisemaan yhteiset tavoitteet vaalikaudelle.

Järjestöt vaativat, että tuleva hallitus tarkastelee kriittisesti erityisesti 2000-luvulla voimaan tulleita etuus- ja palvelu-uudistuksia, jotka ovat lisänneet julkisia menoja. Lisäksi järjestöt esittävät, ettei yritysten ja yrittäjien verotusta kiristetä ja että ansiotuloverotusta kevennettäisiin kaikissa tuloluokissa.

– On varmistettava, että yritysten toimintaympäristö pysyy ennakoitavana ja vakaana. Se tuo mukanaan investointeja, kasvua, työllisyyttä ja hyvinvointia, järjestöjen yhteisessä tiedotteessa sanotaan.

Paikallinen sopiminen mahdolliseksi kaikissa yrityksissä

Lisäksi järjestöt muun muassa esittävät, että paikallinen sopiminen olisi ensi kaudella mahdollistettava kaikissa yrityksissä riippumatta siitä, onko yritys järjestäytynyt tai onko siellä luottamushenkilöä.

– Paikallisen sopimisen on oltava mahdollista kaikissa yrityksissä ja kaikilla työpaikoilla riippumatta siitä, ovatko yritys ja työntekijät järjestäytyneitä liittoon vai eivät. Työpaikkasopimisen mahdollisuuksia on lisättävä lainsäädäntömuutoksilla ensi hallituskaudella, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä sanoo tiedotteessa.

Muutoksia vaatisi järjestöjen näkemyksen mukaan myös työrauhalainsäädäntö, jota järjestöt pitävät vanhentuneena.

– Emme ole kieltämässä oikeutta lakkoihin. Tavoittelemme vain kilpailijamaittemme tasoa työrauhassa, emme enempää, toimitusjohtaja Jyri Häkämies EK:sta sanoo.