Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nälkä koettelee maanjäristyksestä selvinneitä, kun talvi ja tuhot vaikeuttavat avun vientiä

Turkissa Sanliurfan kaupungissa valtavasta maanjäristyksestä selvinneillä on edessään uusi uhka: nälkä.

Kun aamuaurinko valaisee taivaan, Sanliurfan säröilevät kadut ovat tyhjinä. Lämpötila on hieman nollan yläpuolella, mutta ilma tuntuu huomattavasti kylmemmältä.

Kuten kaikilla naapurialueilla, Sanliurfassa asukkaat ovat keskittyneet nyt selviytymään maanantain maanjäristyksen ja sen jälkijäristyksen tuhoista. Kymmenet perheet löysivät suojaa paikallisesta hotellista.

Varhain tiistaina suurin osa vanhemmista ei ollut nukkunut silmäystäkään. Kolmen lapsen isä Imam Caglar kertoo uutistoimisto AFP:lle saaneensa hotellilta keittoa illalla, mutta nyt nälkä vaivaa. Leipomot ovat kuitenkin kiinni, eikä tiedossa ole, mistä löytyisi leipää.

Kotoa ruokaa ei voi lähteä hakemaan, sillä rakennus saattaa sortua.

– Kotirakennuksemme ei ole lainkaan turvallinen, Caglar sanoo.

Avun vienti vaikeaa

Turkin hallinto on yrittänyt järjestää majapaikkoja niille, joiden kodit ovat joko sortuneet tai liian vaarallisia asuttaviksi. Sadattuhannet ihmiset viettivät yön esimerkiksi kouluissa, moskeijoissa tai muissa julkisissa tiloissa. Monet hotellit avasivat ovensa ihmisille ilmaiseksi.

Ruoan ja avun tarjoaminen on ollut vaikeaa. Talvimyrskyn ja maanjäristyksen tuhojen vuoksi osa tuhoalueiden teistä on kulkukelvottomia, ja monet paikalliset lentokentät ovat kiinni, kun kiitoradat tarvitsevat korjausta.

Kuuden lapsen isä Mehmet Cilde toivoo, että paikallishallinto tarjoaisi lopulta ruokaa. Mitään tietoa hänellä ei avusta kuitenkaan ole.

Mukana vain vilttejä

Filiz Cifcin tilanne on vielä vaikeampi. Häneltä maanantai-illan keittojakelu jäi väliin, sillä hän ja hänen kolme lastaan jättivät mieluummin aterian väliin kuin odottelivat tuulessa ja kylmässä sateessa.

Nelikko oli paennut kotoaan maanantaina mukanaan vain vilttejä ja puhelimet. Äiti kertoo hotellilla, että maanantaina perhe ainoastaan joi kahvia ja teetä.

Nyt hän ei tiedä, saavatko hänen lapsensa riittäväksi syödäkseen tulevina päivinä.

– Nyt meillä on ainoastaan vilttimme, hän sanoo.

– Täällä edes vesi on juomakelpoista.