Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joe Biden piti kansakunnan tilaa käsittelevän puheensa – "Työ on saatettava loppuun"

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden piti tiistai-iltana paikallista aikaa kongressissa vuosittaisen kansakunnan tilaa koskevan puheensa. Lähes puolitoista tuntia kestäneen puheen aikana Biden nosti esille onnistumisia, joita hänen hallintonsa aikana on saatu aikaan. Hän myös kehui yhteistyötä, jota demokraatit ja republikaanit ovat onnistuneet tekemään menneiden kahden vuoden aikana.

– Sanotaan, että demokraatit ja republikaanit eivät pysty työskentelemään yhdessä. Olemme todistaneet, ettei tämä pidä paikkaansa, Biden sanoi.

Presidentti myös vitsaili, ettei hän halua pilata edustajainhuoneen tuoreen puhemiehen Kevin McCarthyn mainetta sanomalla, että odottaa innolla työskentelevänsä hänen kanssaan.

Biden toisti useaan otteeseen puheensa aikana, että "työ on saatettava loppuun", minkä voi tulkita petaavan presidentin aikomusta ilmoittaa jatkokauden hakemisesta Valkoisessa talossa ensi vuoden vaaleissa. Puheen aikana Biden ei kuitenkaan ilmoittanut aikeistaan.

Miljardöörivero ja kotimaista tuotantoa

Suurimman osan puheestaan Biden kävi esimerkkien kautta läpi presidenttikautensa saavutuksia. Biden mainitsi muun muassa historiallisen alhaisen työttömyysasteen ja laskuun lähteneen inflaation.

Presidentti kommentoi myös maassa kiihkeänä käynyttä keskustelua velkakatosta eli valtion velan enimmäismäärästä. Hän sanoi republikaanien pitävän Yhdysvaltain taloutta panttivankina vaatimalla menoleikkauksia.

Biden kertoi julkistavansa ensi kuussa taloussuunnitelmansa, joka vähentää talouden alijäämää mutta jossa ei samalla leikata sosiaalimenoista ja vanhusten terveydenhuollosta.

Hän myös esitti miljardööriveroa ja vaati, että rikkaiden veronvälttelyn loputtava.

– Olen kapitalisti, mutta osansa on maksettava. Monet kotona tätä lähetystä katsovat tietävät, että verotusjärjestelmämme ei ole reilu, Biden sanoi.

Presidentti vaati myös panostuksia kotimaiseen tuotantoon ja vaati, että tuotantoketjujen olisi alettava Amerikasta. Hän myös julisti, että jatkossa kaikkien maassa tapahtuvien rakennusprojektien materiaalien tulisi olla Amerikasta.

Tuttuun tapaansa presidentti intoutui päästessään puhumaan rakennusprojekteista, kuten suurista tieprojekteista ja silloista, joita maassa on toteutettu.

– Pysyäksemme maailman vahvimpana taloutena tarvitsemme maailman parhaan infrastruktuurin.

Rakentamisen avulla Biden myös kertoi maahan saadun lukuisia työpaikkoja lisää.

– Työpaikkoja, joista maksetaan hyvin ja jotka eivät vaadi yliopistotutkintoa, hän jatkoi.

Hän korosti puheessaan "sinikaulustyöläisten" asemaa ja kunnianpalautusta. Biden vaati, että työnantajat ja yritykset eivät saa estää työntekijöitä järjestäytymästä.

Tukea Ukrainalle - suorat sanat Kiinalle

Ulkomaan politiikan osalta Biden nosti esille Venäjän ja Kiinan. Hän kommentoi Venäjän Ukrainaan kohdistamaa hyökkäystä ja vannoi Yhdysvaltojen puolustavan demokratiaa ja ihmisten vapautta elää rauhassa jatkossakin.

Biden sanoi, että Venäjän presidentti Vladimir Putinin hyökkäys on ollut testi Yhdysvalloille ja maailmalle.

– Puolustammeko perusperiaatteita elää? Puolustammeko demokratiaa ja ihmisten vapautta elää rauhassa? Vuotta myöhemmin tiedämme vastauksen. Kyllä puolustaisimme ja olemme puolustaneet. Vastustimme Putinin aggressiota, Biden sanoi.

Biden vannoi Yhdysvaltojen tukevan Ukrainaa niin kauan kuin on tarpeen ja osoitti kunniaa yleisössä olleelle Yhdysvaltain Ukrainan-suurlähettiläälle Oksana Markarovalle.

Presidentti kommentoi myös maan suhteita Kiinaan.

– Etsimme kilpailua, emme konfliktia. Olemme vahvassa asemassa kilpailemaan Kiinan tai kenen tahansa kanssa tässä maailmassa, Biden sanoi.

Hän viittasi myös Kiinan vakoilupalloon, joka ammuttiin alas Bidenin käskystä viime viikolla.

– Jos Kiina uhkaa itsemääräämisoikeuttamme, toimimme puolustaaksemme maatamme.

Ihmisoikeudet ja poliisiuudistus

Biden nosti esille myös Yhdysvaltojen sisällä puhuttaneita teemoja, kuten naisten aborttioikeus, poliisiväkivalta ja mustien oikeudet. Yleisössä istui muun muassa poliisien pahoinpitelyn seurauksena kuolleen Tyre Nicholsin äiti, jonka rohkeutta Biden ylisti vaatiessaan uudistusta poliisilaitokseen.

– Poliiseille tulee tarjota koulutusta, jota he tarvitsevat. Ja jos poliisi rikkoo sille annettua julkista luottamusta, se on saatettava vastuuseen.

Biden kuvaili mustien ihmisten todellisuutta ja pohti, miten hänen ei ole tarvinnut neuvoa lapsilleen, miten toimia, jos poliisi pysäyttää autoa ajaessa.

– Ajatelkaa, miltä tuntuu joutua käymään tällaisia keskusteluja lastensa kanssa, Biden vetosi.

– Haluamme naapurustot, joissa ei ole väkivaltaa. Kaikilla on oikeus tähän.

Presidentti viittasi myös republikaanien ajamiin aborttilainsäädännön tiukennuksiin ja sanoi estävänsä tällaiset yritykset kansallisella tasolla.

– Jos kongressi vie läpi kansallisen lain, käytän veto-oikeuttani, Biden teki selväksi.

Hän myös vaati, että sosiaalisen median yhtiöt on saatava vastuuseen. Presidentti sanoi yhtiöiden hyväksikäyttävän lapsia ja nuoria tuottaakseen voittoa. Bidenin mukaan lasten ja nuorten henkilökohtaista dataa ei tulisi kerätä eikä heille saisi kohdentaa mainoksia.

Puheensa lopuksi presidentti hehkutti kansakuntansa sielua sekä kansakunnan vahvoja ihmisiä ja tilaa.

– En ole koskaan ennen ollut optimistisempi tulevaisuudestamme, Yhdysvaltojen tulevaisuudesta, Biden sanoi puhettaan päättäessään.