Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joe Bidenin puheet työn loppuun saattamisesta antoivat jo viitteitä jatkokaudelle pyrkimisestä, tutkijat arvioivat

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kansakunnan tila -puheessa ei kuultu ilmoitusta jatkokaudelle pyrkimisestä. Puheen perusteella on kuitenkin hyvin mahdollista, että sellainen kuullaan vielä tänä keväänä, arvioivat STT:n haastattelemat asiantuntijat.

– Kyllähän tässä oli vähän sellaisen kampanjapuhe-etiäisen tuntu, arvioi tutkijatohtori Ville Sinkkonen Ulkopoliittisesta instituutista.

Let's finish the job, saatetaan työ päätökseen, toisteli presidentti puheessaan useaan kertaan.

Turun yliopiston John Morton -keskuksen professori Benita Heiskanen katsoo Bidenin ilmaisun viittaavan selkeästi siihen, ettei tämä ole lähdössä mihinkään, ja jatkoa olisi luvassa.

Bidenin kannatusluvut matavat varsin vaatimattomalla tasolla, ja hänen korkea ikänsä on ollut keskustelun aihe. Jos Biden valittaisiin jatkokaudelle, hän olisi sen päättyessä 86-vuotias. Toisaalta demokraateilla ei ole tällä hetkellä ketään muutakaan selkeää ehdokasta vaaleihin.

Kotimaan politiikan hittikimara

Kansakunnan tilaa käsittelevät puheet ovat perinteisesti luonteeltaan vahvasti sisäpoliittisia ja suunnattu kotimaiselle yleisölle.

Biden korosti puheessaan alkukautensa onnistumisia, kuten uusien työpaikkojen luomista, alhaisia työttömyyslukuja ja infrastruktuurilakia. Demokraateille tärkeistä aiheista Biden nosti esiin myös esimerkiksi rikkaiden kovemman verotuksen, poliisiväkivallan, aserajoitukset ja aborttioikeuden.

– Nämä kansakunnan tila -puheet ovat vähän tämmöisiä hittikimaroita, Sinkkonen kuvailee.

Vaikka keskittyminen Yhdysvaltojen sisäisiin asioihin oli odotettavissa, ulkopoliittinen anti puheessa jäi jopa yllättävän ohueksi, Sinkkonen arvioi.

Harvoina ulkopoliittisina aiheina Biden nosti esiin Ukrainan ja lupasi Yhdysvaltojen tuen maalle jatkuvan.

Kiinan osalta Biden puolestaan vakuutti Yhdysvaltojen toimivan puolustaakseen maataan, jos Kiina uhkaa Yhdysvaltojen itsemääräämisoikeutta. Sinkkonen uskoo Yhdysvalloissa havaitun Kiinan vakoilupallon vaikuttaneen siihen, että Bidenin viesti oli "aika voimallinen".

Yhtenäisyyden viesti, mutta myös kritiikkiä republikaaneille

Kun vielä viime vuonna Biden sai pitää puheensa demokraattien hallitsemassa kongressissa, on valta nyt jakaantunut: edustajainhuoneessa valtaa pitävät republikaanit, senaatissa demokraatit.

Uusia avauksia puheessa ei Sinkkosen mukaan kuultu, sillä Bidenin hallinto ei todennäköisesti seuraavien kahden vuoden aikana pysty saavuttamaan suuria lainsäädännöllisiä voittoja.

Korostamalla demokraattien saavutuksia Biden pyrkii korostamaan eroa siihen, miten republikaanit oletettavasti yrittävät seuraavat kaksi vuotta jarruttaa lainsäädäntöhankkeita ja demokraattien tavoitteita, arvioi Sinkkonen.

– Tämä varmaan on se kontrasti, jonka Biden pyrkii luomaan ensimmäisen kahden vuoden ja nykytilanteen välille ja heittämään syyn republikaanien puolelle, Sinkkonen sanoo.

Edellisvuoteen verrattuna tämän vuoden puheessa oli kuitenkin vahvempi puoluerajat ylittävä sävy, Sinkkonen arvioi. Varsinkin puheen alussa Biden nosti esiin puolueiden yhteistyön mahdollisuutta.

Heiskasen mukaan poikkeavaa oli esimerkiksi se, että Biden antoi tunnustusta molempien puolueiden johtohahmoille.

– Koko alkupuoli keskityttiin tähän, että molempien puolueiden pitäisi tehdä yhteistyötä, ja että siinä on onnistuttu jo hänen hallintonsa aikana, Heiskanen sanoo.

Presidentti nojautui yhtenäisyydestä puhuessaan periamerikkalaiseen retoriikkaan ja puhui muun muassa "Amerikan tarinasta".

– Hän viittasi suuriin uskomuksiin ja ideaaleihin Yhdysvaltain itseymmärryksestä, että se perustuu tällaisiin jaloihin ajatuksiin, että kaikki ovat yhdenvertaisia ja koko kansakunta on vahvimmillaan silloin, kun puhalletaan yhteen hiileen, Heiskanen sanoo.

Pelkästään sovinnollisella linjalla presidentti ei kuitenkaan pysynyt.

– Puolivälissä tapahtui käänne, jossa Biden kritisoi republikaanipuolueen väitettyä agendaa leikata terveydenhuoltoa ja sosiaaliturvaa, Heiskanen sanoo.

"Bidenin puheeksi yllättävänkin selväsanainen"

Tutkijat pitävät Bidenin puhetta kokonaisuudessaan onnistuneena.

– Siinä mielessä tämä oli varmasti Bidenille tärkeä puhe, että hänen pitää pystyä osoittamaan jo pelkästään ikänsä puolesta se, että hän pystyy kampanjoimaan, Sinkkonen sanoo.

Bidenilta usein kuultuja takelteluja sattui Sinkkosen mukaan yllättävän vähän.

– Tämä oli Bidenin puheeksi yllättävänkin selväsanainen, Sinkkonen luonnehtii.

Biden myös onnistui reagoimaan lennosta, kun republikaanien leiristä kuului välihuuteluja.

– Hän antoi kuvan, että oli hyvin ajan tasalla ja pystyi nopeasti vastaamaan. Hän ei missään vaiheessa häkeltynyt, Heiskanen sanoo.

– Hän antoi sellaisen vaikutelman, että on kykenevä hoitamaan tätä tehtävää ja oli energisen oloinen, mikä ei aina ole suinkaan se vaikutelma, joka hänestä syntyy.