Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

CNN: Trumpin asianajajat luovuttaneet lisää turvaluokiteltuja asiakirjoja sekä kannettavan tietokoneen

Yhdysvaltojen entisen presidentin Donald Trumpin asianajajat ovat luovuttaneet liittovaltion tutkijoille lisää turvaluokiteltuja asiakirjoja, asiaa tuntevat lähteet kertovat CNN:lle.

Asiakirjojen ohella asianajajat ovat palauttaneet Trumpin avustajan käytössä olleen kannettavan tietokoneen. CNN:n mukaan avustaja oli kopioinut turvaluokiteltuja asiakirjoja muistitikulle sekä kannettavalle tietokoneelle tietämättä, että ne olivat turvaluokiteltuja. Myös muistitikku on luovutettu tutkijoille.

Lisäksi oikeusministeriölle luovutettiin yksi tyhjä kansio, jossa oli turvaluokitus-merkintä.

Asianajajat olivat löytäneet turvaluokitellut asiakirjat joulukuussa, kun he tutkivat laatikoita entisen presidentin Floridan asunnossa.

FBI löysi elokuussa tehdyssä kotietsinnässä Trumpin asunnosta merkittävän määrän turvaluokiteltuja asiakirjoja, vaikka Trump oli väittänyt, ettei siellä sellaisia ole. Sen jälkeen Yhdysvaltojen kansallisarkisto on pyytänyt itselleen kaiken materiaalin, jonka Trump vei mukanaan lähdettyään Valkoisesta talosta.

Trumpin luona tehtyjen etsintöjen jälkeen selvisi, että nykyisen presidentin Joe Bidenin aiemmin käyttämästä toimistosta löytyi myös turvaluokiteltuja asiakirjoja. Sen jälkeen Biden antoi FBI:lle luvan etsiä hänen Wilmingtonin kodistaan sekä loma-asunnostaan turvaluokiteltuja asiakirjoja. Wilmingtonista asiakirjoja löytyi, mutta loma-asunnosta ei.

FBI löysi uuden turvaluokitellun asiakirjan ex-varapresidentti Pencen kodista

Yhdysvalloissa liittovaltion poliisi FBI on löytänyt yhden uuden turvaluokitellun asiakirjan entisen varapresidentti Mike Pencen kodista.

Pencen tiedottaja Devin O'Malleyn mukaan asiakirja löytyi perjantaina, kun FBI oli tehnyt Pencen Indianan kotiin viisi tuntia kestäneen perusteellisen etsinnän. Etsintä tehtiin Pencen suostumuksella.

Pence myönsi kaksi viikkoa sitten, että hänen asunnossaan on pieni määrä turvaluokiteltuja asiakirjoja. Hän toimi edellisen presidentin Donald Trumpin varapresidenttinä. Pencen kohdalla asiaa alettiin selvittää sen jälkeen, kun hänen avustajansa oli kertonut, että turvaluokiteltuja asiakirjoja todennäköisesti vietiin muun materiaalin ohella Pencen lähdettyä Valkoisesta talosta tammikuussa 2021.

Viralliset asiakirjat luovutettava kansallisarkistolle

Yhdysvalloissa Valkoisessa talossa työskennelleiden korkeiden virkamiesten on luovutettava kaikki viralliset asiakirjat kansallisarkistoon sen jälkeen, kun heidän pestinsä presidentin hallinnossa on päättynyt.

Pencen on kerrottu harkitsevan republikaanien presidenttiehdokkuutta vuoden 2024 presidentinvaaleissa, ja Trump on ilmoittanut pyrkivänsä republikaanien ehdokkaaksi. Biden puolestaan ilmoitti aiemmin tällä viikolla, ettei ole vielä tehnyt päätöstä pyrkiikö toiselle kaudelle.