Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pohjois-Lapissa tuulee vaarallisen kovaa, sää harvinaisen lämmintä

Pohjois-Lapissa tuulee maanantaina vaarallisen kovaa, varoittaa Ilmatieteen laitos. Vaarallisen voimakkaan tuulen varoitus on annettu koko päiväksi niin Enontekiölle, Utsjoelle kuin Inariin. Tuuli voi yltää puuskissa aina 25 metriin sekunnissa asti ja kaataa esimerkiksi puita.

– Pohjois-Lapissa tulee kovaa tänään, ja vaikka varoitus ei ole varsinaisesti kehotus pysyä sisätiloissa, ulkoilun kannalta tuuli on vähintään epämukava, sanoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jani Sorsa.

Muualla Lapissa tuuli on mahdollisesti vaarallista ja puuskat voivat yltää 20 metriin sekunnissa.

Luoteesta Skandien yli puhaltava föhn-tuuli lämmittää Suomen maanantaita, josta on tulossa harvinaisen lämmin ajankohtaan nähden.

Päivystävän meteorologin Sorsan mukaan jo aamulla Lounais-Suomen mittausasemilla on nähty yli kuuden lämpöasteen lukemia. Turussa lämpötila oli ennen kello yhdeksää jo 6,4 astetta.

– Ne ovat ajankohtaan nähden harvinaisia eli lämpötilat toistuvat harvemmin kuin kerran kymmenessä vuodessa.

Myös aiempia lämpimämmillä 2000-luvun vuosikymmenillä on ollut Forecan mukaan useita vuosia, kun koko helmikuun ylin lämpötila jää alle viiteen plusasteeseen.

Kaikkien aikojen helmikuun lämpöennätys on Helsingistä 80 vuoden takaa. 28. helmikuuta 1943 Helsingin Ilmalassa lämpötila kävi 11,8 asteessa.