Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uudessa-Seelannissa julistettiin kansallinen hätätila myrskytuhojen vuoksi – kymmenettuhannet ilman sähköä

Uuden-Seelannin hallitus julisti maahan kansallisen hätätilan tiistaina sen jälkeen, kun ennennäkemättömäksi kuvailtu trooppinen myrsky iski maan Pohjoissaarelle.

– Tämä on ennennäkemätön sääilmiö, jolla on valtavia vaikutuksia läpi suurimman osan Pohjoissaarta, sanoi hätätilanteiden hallinnoinnista vastaava ministeri Kieran McAnulty.

Hätätila julistettiin pelastustoimen taistellessa kovien sateiden ja tuulten kanssa tilanteessa, joka jätti kymmenet tuhannet ilman sähköä. Myrsky on johtanut laajoihin tulviin, liukkaaseen keliin ja vaurioituneisiin teihin sekä infrastruktuuriin.

Yksi pelastaja loukkaantui, toinen kateissa

Kyseessä on kolmas kerta Uuden-Seelannin historiassa, kun kansallinen hätätila julistetaan. Aiemmat kerrat olivat Christchurchin maanjäristys vuonna 2011 ja vuoden 2020 koronapandemia.

– Tämä on erittäin vakava katastrofi ja vakava uhka uusiseelantilaisten elämille, varoitti McAnulty. Hän lisäsi, että kansallinen hätätila kestää seitsemän päivää.

Ministerin mukaan maahan odotetaan tiistaina lisää sateita ja kovia tuulia, jotka haittaavat pelastustöitä. McAnulty kuvasi tilannetta erittäin huolestuttavaksi.

Uuden-Seelannin pelastuslaitos kertoi, että yksi pelastaja on kadonnut ja toinen kriittisessä tilassa talon romahdettua Aucklandissa, joka on maan suurin kaupunki.

Arviolta 58 000 ihmistä oli maanantaina ilman sähköä.

---

Korjattu aiempaa uutista kello 12.53: Hätätila julistettiin vuonna 2011 maanjäristyksen vuoksi eikä vuonna 2019 terrori-iskujen vuoksi.