Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkija: Venäjän ydinpelotestrategia epäonnistumassa – Venäjä on jo hävinnyt monin tavoin, sanoo Yhdysvaltain asevoimien komentaja

Venäjän ydinpelotestrategia on epäonnistumassa, sillä ydinpelote ei sovellu käytettäväksi pakkokeinona pitkittyneessä valloitussodassa, sanoo Ulkopoliittisen instituutin tutkija Jyri Lavikainen tuoreessa julkaisussaan.

Lavikaisen mukaan Venäjän uhkaukset eivät ole uskottavia niin kauan kuin Yhdysvallat voi esittää vastauhkauksia. Yhdysvaltain ydinpelote puolestaan on mahdollistanut sen, että länsi on pystynyt toimittamaan ennennäkemätöntä aseapua Ukrainalle.

– Lännen tulisikin ymmärtää Venäjän ydinasekiristyksen rajoitteet ja poistaa itse asettamansa rajoitukset aseilta, joita Ukrainaan voi toimittaa, Lavikainen kirjoittaa.

– Seuraava askel olisi räätälöidä sotilaallinen apu vastaamaan Ukrainan operatiivisia tarpeita Venäjän kukistamiseksi, hän jatkaa.

Venäjän hyökkäyssodassaan käyttämä retoriikka on herättänyt lännessä huolta siitä, olisiko maa valmis käyttämään ydinaseita Ukrainassa tai laajentamaan sotaa suoraksi konfliktiksi sotilasliitto Naton kanssa.

Venäjän ydinaseuhittelu onkin Lavikaisen mukaan ollut tärkein syy sille, miksi Nato ei ole liittynyt Ukrainan sotaan.

Lavikainen toimii tutkijana instituutin Suomen ulkopolitiikka, Pohjois-Euroopan turvallisuus ja Nato -tutkimusohjelmassa.

"Nato ja liittolaiset eivät koskaan ole olleet vahvempia"

Venäjä on hävinnyt "strategisesti, operatiivisesti ja taktisesti", sanoi myös Yhdysvaltain asevoimien komentaja Mark Milley yhteisessä tiedotustilaisuudessa Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austinin kanssa.

Milleyn mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin teki virheen luullessaan, että Ukraina kaatuisi nopeasti Venäjän hyökättyä viime vuoden helmikuussa.

– Hän oli väärässä. Ukraina pysyy vapaana. He pysyvät itsenäisinä. Nato ja sen liittolaiset eivät ole koskaan olleet vahvempia, Milley sanoi Guardianin mukaan Nato-kokouksen yhteydessä Brysselissä.

– Nyt Venäjä on maailmanlaajuinen hylkiö, ja maailma on edelleen inspiroitunut Ukrainan rohkeudesta ja sitkeydestä. Lyhyesti sanottuna Venäjä on hävinnyt – he ovat hävinneet strategisesti, operatiivisesti ja taktisesti ja he maksavat valtavan hinnan taistelukentällä, Milley sanoi.

Paikallismedia: Ukrainan joukot ovat räjäyttäneet sillan Bahmutin lähellä

Taistelut Bahmutin kaupungin alueella Itä-Ukrainassa ovat jatkuneet. Paikallisen Donetskin alueen uutismedian mukaan Ukrainan joukot ovat räjäyttäneet sillan Bahmutin lähistöllä. Uutisesta kertoi brittilehti Guardian.

Guardianin mukaan tämä voi olla merkki siitä, että Ukraina suunnittelisi vetäytymistä Bahmutista. Räjäytetty silta sijaitsee Bahmutin ja Kostjantynivkan välissä, jotka ovat molemmat Ukrainan hallinnassa.

Ukrainan joukot ovat kuitenkin kieltäneet aikovansa jättää kaupungin, vaikka taistelut siellä ovat jatkuneet jo puoli vuotta.

Venäjän joukoille on todennäköisesti annettu käsky edetä kaikilla rintamalohkoilla Bahmutin lähistöllä, mutta niillä ei ole tarpeeksi voimaa saavuttaakseen merkittävää edistystä, kertoo Britannian puolustusministeriö päivittäisessä raportissaan.

Palkkasotilasyhtiö Wagnerin joukot ovat todennäköisesti kuluneiden kolmen päivän aikana edelleen edenneet hieman kaupungin pohjoislaidalla, mutta Ukrainan organisoitu puolustus alueella pitää. Kaupungin eteläpuolella venäläiset eivät ole todennäköisesti juurikaan edenneet.

Myös Kreminnan lohkolla Luhanskissa venäläiset hyökkäävät jatkuvasti, mutta pienet paikalliset hyökkäykset eivät riitä merkittävään läpimurtoon.

Puolustusministeriön mukaan Venäjä yrittää todennäköisesti vallata takaisin joitakin niistä alueista, jotka Ukraina sai haltuunsa syys- ja lokakuun aikana.

CNN: Venäjän puolustusministeriö lähettää vankeja "tykinruoaksi" Ukrainaan

Yhdysvaltalaisen uutiskanava CNN:n mukaan useat venäläisvangit ovat kertoneet, että Venäjän puolustusministeriö lähettää heitä Ukrainaan taistelemaan.

Vankien värvääminen on ollut vaiettu asia Venäjällä. Viime viikolla kuitenkin Wagner-palkkasotilasryhmän johtaja Jevgeni Prigozhin ilmoitti syytä kertomatta, ettei ryhmä enää palkkaa vankeja Ukrainaan.

CNN:n mukaan vangit värvää nyt Venäjän puolustusministeriö.

Turvallisuussyistä nimettömänä haastateltu yksi vangeista kuvaili vankeja "tykinruoaksi". Vankeja kohdellaan huonosti ja haavoittuneinakin heitä hoidetaan vain sen verran, että heidät voidaan lähettää pian takaisin taistelemaan, vanki väitti. Vankeja onkin kuollut rintamalla suurin joukoin, hän sanoi.

CNN:n mukaan Venäjän puolustusministeriöstä ei suostuttu kommentoimaan asiaa.

Yksi haastatelluista kertoi istuneensa kymmenen vuotta vankilassa murhasta, kunnes viime vuonna Venäjän puolustusministeriö värväsi hänet. Vanki sanoi olevansa Venäjän aiempien konfliktien veteraani ja kuvaili itseään "isänmaalliseksi".

– Minulla ei ole valittamista, sota on sotaa. Jotkut tulevat tänne, kuulevat konekiväärin äänen ja juoksevat. Se ei ole hyvä, hän sa