Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valko-Venäjä liittyy sotaan vain jos sen kimppuun hyökätään, presidentti Lukashenka sanoo

Valko-Venäjä liittyy Venäjän rinnalle Ukrainan sotaan jos sen alueelle hyökätään, maan presidentti Aljaksandr Lukashenka kommentoi uutistoimisto Beltalle torstaina.

– Olen valmis taistelemaan yhdessä venäläisten kanssa vain yhdessä tapauksessa: jos sieltä (Ukrainasta) tulee yksikin sotilas Valko-Venäjän alueelle tappamaan kansaani. Jos he tekevät hyökkäyksen Valko-Venäjää vastaan, vastaus tulee olemaan mitä julmin. Ja sota saa aivan uuden luonteen, Lukashenka painottaa.

Lukashenkan mukaan nämä ehdot pätevät Ukrainan lisäksi kaikkiin Valko-Venäjän naapurimaihin. Venäjän ja Ukrainan ohella Valko-Venäjää naapuroivat Puola, Liettua ja Latvia ovat Nato-maita.

Valko-Venäjän joukot eivät ole osallistuneet Ukrainan sotaan suoraan, mutta Venäjän joukkojen annettiin hyökätä Valko-Venäjältä Ukrainan pohjoisosiin suurhyökkäyksen alkaessa 24. helmikuuta 2022. Venäjä on myös laukaissut ohjuksia Valko-Venäjältä Ukrainaan.

Venäjä on painostanut Valko-Venäjää liittymään hyökkäykseen mukaan, mihin Lukashenkan arvioidaan olevan haluton, koska sotaan liittyminen aiheuttaisi Valko-Venäjällä hänen valta-asemalleen vaarallista liikehdintää.