Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turkissa edelleen yksittäisiä ihmepelastumisia – järistyksestä selvinnyt syyrialaisperhe kuoli tulipalossa

Turkissa ihmeitä tapahtuu edelleen. Maan terveysministeri Fahrettin Koca kertoi perjantaina, että raunioista oli saatu pelastettua 14-vuotias poika sekä kaksi aikuista miestä lähes 11 päivää valtaisan maanjäristyksen jälkeen.

Ministeri on jakanut Twitter-tilillään kuvia pelastetuista, joita on toimitettu sairaalaan.

Uutistoimisto Anadolun mukaan teinipoika löytyi, kun pelastajat olivat kuulleet ääniä raunioiden seasta. Ministeri kertoo, että tuntia myöhemmin muualla löydettiin elossa 26- ja 33-vuotiaat miehet.

Järistys tappoi Turkissa ja Syyriassa tuoreimpien tietojen mukaan yli 41 000 ihmistä, ja lisäksi kymmeniätuhansia loukkaantui. Miljoonat ovat jääneet pakkassäähän vaille suojaa.

Osassa järistysalueista pelastusoperaatiot on jo lopetettu.

Syyrialaisperhe jäi liekkeihin

Yksittäisistä onnellisista kohtaamisista huolimatta suurin osa järistysalueen uutisista on ikäviä. Turkkilaismedian mukaan seitsemänhenkinen syyrialaisperhe oli kuollut tulipalossa, joka syttyi Turkissa talossa, johon perhe oli muuttanut selvittyään maanjäristyksestä.

Perhe oli muuttanut Turkin kaakkoisosasta järistyksen tuhoalueelta maan keskiosaan sukulaistensa luokse. Turkissa asuu lähes neljä miljoonaa syyrialaista.

Tulipalossa kuolleet lapset olivat uutistoimisto Anadolun mukaan iältään 4–13-vuotiaita. Yksi tyttö saatiin pelastettua, mutta tiedossa ei ole, kuuluiko hän samaan perheeseen.

Istanbulin tilanne huolettaa

Viime viikon järistys on herättänyt huolta Turkin suurimmassa kaupungissa Istanbulissa, jossa on pitkään pelätty mittavan maanjäristyksen tuloa. Seismologit ovat arvioineet, että Istanbulia koettelee massiivinen maanjäristys vuoteen 2030 mennessä.

Kuolonuhrien määrä voisi olla valtava. Virallisesti Istanbulissa asuu 16 miljoonaa ihmistä, mutta todelliseksi asukasmääräksi on arvioitu 20 miljoonaa.

Riippumaton tutkija Murat Güney sanoo uutistoimisto AFP:lle, että pahimmalta tuholta voidaan välttyä, jos maan hallitukselta löytyy poliittista tahtoa siirtää ihmiset heiveröisistä asumuksistaan turvallisempiin paikkoihin. Hänen mukaansa Istanbulissa on riittämiin vapaita ja viime aikoina rakennettuja asuntoja, jotka kestävät maanjäristyksiä.

Viivästely voi olla vaarallista.

– Istanbulissa odotetaan suurta maanjäristystä, jonka voimakkuus voi olla jopa 7,5. Sellainen järistys voi aiheuttaa satojentuhansien asukkaiden kuoleman, ja arviot romahtavista tai vakavasti vahingoittuvista rakennuksista vaihtelevat 50 000:n ja 200 000:n välillä, Güney sanoo.

Güneyn mukaan Istanbulissa on noin 1 116 000 asuinrakennusta. Niistä 70 prosenttia on rakennettu ennen vuoden 1999 maanjäristystä, eikä tuolloin rakennustarkastuksissa huomioitu, miten hyvin rakennus kestää maanjäristyksiä.

Rakennuksia kyllä riittää - mutta...

Istanbulissa tilanne ei ole toivoton. Güney sanoo, että kaupungissa on tyhjillään 150 000 järistyksenkestävää, vuoden 2008 jälkeen rakennettua rakennusta. Hänen mukaansa ne kuuluvat joko asiakkaita odottaville rakennusyhtiöille tai ovat varakkaiden kakkos- tai kolmoskoteja.

– Istanbulissa ei tarvitse edes rakentaa lisää. Tyhjien rakennusten määrä riittää kaikille, jotka nyt asuvat korkean riskin rakennuksissa.

Güney kuitenkin huomauttaa, että vastaavaa poliittista päätöstä ei ole koskaan hallitukselta nähty.

Vuoden 1999 järistyksen seurauksena hallitus määräsi erityismaksun, joka tunnetaan maanjäristysverona. Rahalla oli määrä saada Turkin kaupungit kestämään maanjäristyksiä, mutta Güney sanoo, että raha on mennyt muihin tarkoituksiin eikä hallitus ole julkisesti kertonut sen kohteista.

Yli 140 avustuskuormaa on päässyt järistyksestä kärsineille Syyrian luoteisosan kapinallisalueille

Yli 140 kuorma-autollista avustustarvikkeita on päässyt Turkista rajan yli Syyrian luoteisosan kapinallisalueille, kertoi YK:n humanitaaristen asioiden koordinointitoimiston (OCHA) tiedottaja Jens Laerke toimittajille perjantaina Sveitsin Genevessä.

Laerken mukaan avustusten vienti jatkuu niin kauan kuin tarve vaatii.

Tilanne Syyrian luoteisosan kapinallisalueilla on vaikea, sillä avustusten perille pääsemisessä on kestänyt kauan ja alue on jo valmiiksi sodan riepottelema. Ennen viime viikon maanjäristystä lähes kaikki välttämätön humanitaarinen apu alueen yli neljälle miljoonalle ihmiselle kulki vain yhden rajanylityspaikan kautta. Ainoan rajanylityspaikan toiminta keskeytettiin muutamaksi päiväksi järistystuhojen vuoksi.

Syyrian hallinto salli sittemmin YK:n avata kaksi uutta rajanylityspaikkaa avustusten viemiseksi perille. Laerke sanoi, että toisen uuden ylityspaikan kautta ei ole toistaiseksi kulkenut kuormia, mutta sekin otetaan pian käyttöön.

Laerken mukaan nyt kulkevissa kuormissa on avustuksia useilta YK:n järjestöiltä. Tähän asti alueelle on viety ruoan ja lääkkeiden lisäksi esimerkiksi telttoja, vilttejä, patjoja, talvivaatteita ja koleratestejä.