Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lunta tullut reilusti etenkin etelään ja länteen, lumimyräkkä jatkuu koko päivän – viikonlopun aikana hanget syvenevät vielä 5–10 senttiä

Yön aikana Suomeen saapunut lumimyräkkä on tuonut etenkin maan etelä- ja länsiosiin runsaasti lunta. Ilmatieteen laitoksen mukaan Uudellamaalla on satanut suunnilleen 5–13 senttimetriä ja maan länsiosissa 2–7 senttimetriä lunta.

– Suurin lumisyvyys, 13 senttimetriä, on mitattu Espoon Nuuksiossa, päivystävä meteorologi Eveliina Tuovinen kertoi hieman aamuyhdeksän jälkeen.

Lumisade ja pilvinen sää jatkuvat koko päivän koko maassa. Voimakkaimmat lumisateet keskittyvät kuitenkin etelään ja länteen.

– Lapissa lumisateet ovat myös alkaneet, mutta toistaiseksi aika heikkoina. Tämän ja huomisen päivän aikana lunta on luvassa yhteensä vielä 5–10 senttimetriä lisää.

Ajokeli on tänään huono tai paikoin erittäin huono suuressa osassa Suomea.

Hiihtolomaviikko alkaa lumisena ja pakkasella

Pyrytys jatkuu myös huomenna, mutta hieman heikompana.

Lämpötilat ovat Suomessa tänään ja huomenna noin nollan ja kuuden pakkasasteen välillä.

– Muutaman asteen voi kiristyä ensi yönä ja huomenna ja paikoitellen voi olla kahdeksaakin miinusastetta. Tämä on kuitenkin lähinnä Pohjois-Karjalan ja Kainuun alueilla, Tuovinen sanoo.

Viikonvaihde ja alkuviikko vietetään läpi maan pilvisessä säässä. Viikon keskivaiheilla aurinko voi pilkahdella pilvipeittojen välistä.

Talvilomakausi alkaa tästä viikonlopusta, kun eteläsuomalaiset suuntaavat lomille. Eteläsuomalaisille hiihtolomasäät ovat lumen osalta suotuisat, sillä tänään ja huomenna satava lumi on tullut jäädäkseen ainakin hetkeksi.

Tuovisen mukaan viikonlopun aikana satanut lumi pysynee maassa pitkälle ensi viikkoon.

Lentoihin mahdollisia viivästyksiä

Viikonlopun voimakas lumisade Etelä-Suomessa voi myöhästyttää lentoja Helsinki-Vantaan, Turun ja Tampere-Pirkkalan lentokentillä lauantaina ja sunnuntaina, lentoasemayhtiö Finavia kertoo.

Yhtiön mukaan märän lumen puhdistaminen muun muassa kiitotieltä ja lentokoneiden siiviltä on hidasta ja voi siksi aiheuttaa myöhästymisiä.

Lunta on luvassa myös muille Pohjois-Euroopan kentille, joten myös saapuvat lennot voivat myöhästyä ja siten vaikuttaa edelleen myös Helsinki-Vantaalta lähtevien lentojen aikatauluihin.

– Finavia on varautunut haastaviin sääolosuhteisiin yhdessä lentoasemalla toimivien yritysten kanssa. Viiveitä voi silti tulla, jos kiitoteiden käyttökapasiteettia joudutaan sääolosuhteiden tai heikon näkyvyyden vuoksi pienentämään, Finavian Helsinki-Vantaan kiitotie- ja asematasotoiminnasta vastaava johtaja Jani Elasmaa sanoo tiedotteessa.