Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Öljy- ja kaasuyhtiöt eivät tee tarpeeksi metaanipäästöjen leikkaamiseksi, arvostelee IEA

Öljy- ja kaasuyhtiöt eivät tee tarpeeksi vähentääkseen metaanipäästöjä, arvosteli Kansainvälinen energiajärjestö IEA tiistaina. Näin on järjestön mukaan siitäkin huolimatta, että energian korkeat hinnat kattavat enimmäkseen vähennystoimien kustannukset.

Uusimmassa vuotuisessa Global Methane Tracker -metaaniraportissaan IEA totesi, että energiasektorin päästöt nousivat viime vuonna hieman, yhteensä 135 miljoonaan tonniin.

– Edistystä on tapahtunut, mutta päästöt ovat edelleen aivan liian korkeat – varsinkin kun metaanivähennys on yksi halvimmista vaihtoehdoista rajoittaa lähiajan ilmaston lämpenemistä, sanoi IEA:n pääjohtaja Fatih Birol.

"Paras nopea tapa päästövähennyksiin"

Metaani on aiheuttanut liki kolmanneksen maapallon lämpötilojen noususta teollisen vallankumouksen jälkeen. Koska metaanipäästöillä on nopeampi ja voimakkaampi vaikutus kuin hiilidioksidipäästöillä, niiden leikkaaminen voi osoittautua parhaaksi tavaksi rajoittaa lyhytaikaista ilmaston lämpenemistä ja parantaa nopeasti ilmanlaatua.

– Arvioimme, että noin 70 prosenttia fossiilisten polttoaineiden metaanipäästöistä voitaisiin välttää nykyisellä teknologialla, IEA sanoo raportissa.

IEA arvioi, että 100 miljardia dollaria eli alle kolme prosenttia öljy- ja kaasuyhtiöiden viime vuoden maailmanlaajuisista tuloista riittäisi vähentämään metaanipäästöjä 75 prosenttia.

Kuinka merkittävä on Nord Stream -putkien vaikutus?

Raportissaan IEA myös totesi, että viime vuoden räjähdykset, jotka tuhosivat Venäjältä Saksaan kulkevat Nord Stream -kaasuputkilinjat, päästivät valtavan määrän metaania ilmakehään.

– Kuitenkin normaalit öljy- ja kaasutoiminnot ympäri maailmaa vapauttavat joka ikinen päivä saman määrän metaania kuin Nord Streamin räjähdys, energiajärjestö vertaa.

IEA laskee, että fossiilisten polttoaineiden käytön metaanipäästöjen on vähennyttävä 75 prosenttia vuoteen 2030 mennessä, jotta ne saavuttavat nettonollan vuoteen 2050 mennessä. Tavoitteen katsotaan antavan mahdollisuuden pitää maapallon keskilämpötilan nousu selvästi alle kahdessa celsiusasteessa kuten vuoden 2015 Pariisin ilmastosopimus edellyttää.