Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

TEM selvittää malleja työajan lyhentämiseksi – työministeri Tuula Haataisen pyytämä selvitys valmistuu ennen eduskuntavaaleja

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) alkaa selvittää vaihtoehtoja, joilla työajan lyhentämiskokeiluja voitaisiin toteuttaa ensi hallituskauden aikana. Työministeri Tuula Haatainen (sd.) kertoi Twitterissä pyytäneensä ministeriön virkakuntaa selvittämään asiaa.

Keskustelu työajan lyhentämisestä on ollut viime päivinä vilkasta, ja sitä ovat vauhdittaneet työaikakokeilut muun muassa Britanniassa, Espanjassa ja Islannissa. Ministeriön selvityksen on määrä valmistua maaliskuun loppuun mennessä, eli ennen eduskuntavaaleja.

SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Matias Mäkynen ehdotti aiemmin tällä viikolla, että ensi vaalikaudella järjestettäisiin Britanniassa kokeillun mallin mukainen laaja kokeilu nelipäiväisestä työviikosta, jossa palkka säilyisi ennallaan. Mäkynen perusteli ajatusta tarpeella taistella nuoria aikuisia painavaa työuupumusta vastaan.

Myös vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sekä ammattiliittojen keskusjärjestö SAK ovat puhuneet 80 prosentin työajan kokeilun puolesta.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoi Twitterissä pitävänsä selvänä, että työajan lyhentämisen pitää näkyä myös palkassa.

– Työajan lyhentäminen ilman palkka-alea johtaisi monta työnantajaa ahdinkoon, hän sanoi.

Pentikäisen mukaan lyhennetty työaika voi sopia joillekin työpaikoille.

– Yleinen nelipäiväinen työviikko ei ole realismia taloudellista haaksirikkoa lähestyvässä Suomessa, hän varoitteli.