Eduskunnan torstaisella kyselytunnilla kuultiin poikkeuksellisen värikästä sananvaihtoa erityisesti ilmastotavoitteita ja vihreää siirtymää koskevassa keskustelussa.
Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavio aloitti kyselytunnin toteamalla, että hallituspuolueiden tavoittelema vihreä siirtymä kurjistaa Suomea, nostaa kustannuksia ja heikentää kansalaisten taloustilannetta.
– Ettekö lainkaan kadu tekemiänne polttoaineen hinnankorotuksia ja kohtuuttomien ilmastotavoitteiden kustannuksia tavalliselle suomalaiselle? hän kysyi.
Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) vastasi, että Suomessa pyritään puhtaan energian suurvallaksi, ja se on tulevaisuutta.
– Teidän näkemyksenne katsoo pikemminkin peruutuspeiliin ja pelaa sellaisten toimijoiden pussiin, jotka eivät suinkaan rahoita Suomen valtiota vaan pikemminkin esimerkiksi Venäjän valtiota. Siksi näkemyksemme on kovin, kovin toisenlainen tässä isossa asiassa kuin perussuomalaisilla, hän sanoi.
Tavio jatkoi kysymällä, miksi Suomen tulee kompensoida ilmastopolitiikallaan muiden maanosien talouskasvua, kun esimerkiksi Kiina ja Intia lisäävät fossiilisilla tuotetun energian kulutusta vielä pitkään.
Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) vastasi, että Suomeen parhaillaan tulossa olevista 30 suurimmasta investoinnista 24 tai 25 liittyy vihreään siirtymään, eikä yhtään niistä liity fossiiliseen energiaan.
– Tietyllä tavalla ymmärrän perussuomalaisten lähtökohdan siitä, että halutaan olla siinä vanhassa kiinni. Mutta ne yritykset, jotka tekevät työpaikkoja, jotka tekevät hyvinvointia, jotka pitävät Suomen taloutta pystyssä, ne eivät ole teidän kanssanne samassa vaunussa.
Myöhemmässä puheenvuorossaan valtiovarainministeri Saarikko vastasi vielä perussuomalaisten arvosteluun bensan korkeasta hinnasta.
– Tämä teidän kritiikkinne ja puheenne olisi huomattavasti uskottavampaa, jos teidän oma vaihtoehtonne tämän vuoden budjetiksi pitäisi sisällään esimerkiksi bensaveron alennuksen. Mutta kun näin ei taida kuitenkaan olla. Ei euron euroa bensaveron alennusta kansalaisille perussuomalaisten vaihtoehdossa.
Marin lupasi viedä fläppitaulun kokoomuksen ryhmähuoneeseen
Pääministeri Sanna Marin (sd.) puolestaan sai vastata erityisesti kokoomusedustajien kysymyksiin talouden tilasta ja velkaantumisesta. Kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen (kok.) arvosteli valtion velan määrää ja viittasi puheessaan useampaan kertaan huhuihin siitä, että Rinteen hallituksen hallitusneuvotteluissa olisi ollut esillä fläppitaulu, jossa olisi lukenut "Rahaa on."
Marin sanoi, että velkaantumisesta onkin syytä kantaa huolta, mutta sen taittamisesta on puolueilla erilaisia näkemyksiä. Hän huomautti, että kokoomus on myös tukenut monia hallituksen päätöksiä, kuten koronapandemian ja Ukrainan sodan aiheuttamia toimia.
Marin tarttui myös viittaukseen fläppitaulusta ja totesi, ettei entisellä pääministerillä Antti Rinteellä (sd.) ollut kirjauksen kanssa mitään tekemistä, vaan se oli jonkun yksittäisen ryhmän oma merkintä.
Myöhemmin fläppitauluun viittasi vielä omassa puheessaan kansanedustaja Elina Valtonen (kok.).
– Kovin olette ihastunut tähän fläppitauluun. Ehkäpä me sen teille löydämme, niin sitten voimme lähettää sen kokoomuksen ryhmähuoneeseen, Marin vastasi.
Puhemies Matti Vanhanen (kesk.) puuttui eduskunnan keskustelun kulkuun useamman kerran. Hän huomautti, että kyseessä ei ole puolueiden vaan hallituksen kyselytunti ja kiinnitti myös huomiota runsaisiin välihuutoihin.
– Nyt on kyselytunnilla välillä sellainen hälinä ikään kuin olisi tänä vuonna vaalit mahdollisesti tulossa, hän sanoi.