Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiina vaatii tulitaukoa Ukrainaan välittömästi, diplomaatti sanoo YK:lle

Kiinan ensisijainen tavoite Ukrainan sodassa on saada aikaan tulitauko välittömästi, suurlähettiläs Dai Bing sanoi torstaina YK:n yleiskokouksessa. Asiasta kertoo Sky News.

– Ainoa tapa ratkaista Ukrainan kriisi on vuoropuhelu, Bing sanoi vihjaten mahdollisesti Kiinan aikeista toimia mahdollisten tulitaukoneuvotteluiden välittäjänä.

YK:n jäsenvaltiot keskustelevat parhaillaan päätöslauselmaluonnoksesta joka vaatii Venäjää vetämään joukkonsa Ukrainasta. Kiinan kanta Ukrainan sotaan on Bingin mukaan ollut "johdonmukainen ja selkeä".

– Kaikkien maiden alueellista koskemattomuutta pitää kunnioittaa ja välttää hyökkäämästä siiviilikohteisiin- ja infrastruktuuriin, Bing kommentoi mahdollisesti Venäjän suuntaan.

Hän kuitenkin samalla sanoi, että kaikkien maiden "legitiimejä turvallisuushuolia" tulisi kunnioittaa. Venäjä on vedonnut kokemiinsa turvallisuushuoliin lännestä ennen ja jälkeen Ukrainaan hyökkäämisen ja vaatinut puolustusliitto Natoa olemaan hyväksymättä uusia jäseniä. Bing luonnehti myös lännen asetoimituksia Ukrainalle "polttoaineen heittämiseksi liekkeihin".

Bing painotti, ettei ydinaseita tule käyttää eikä ydinsotaa käydä.

Kiinan presidentti Xi Jinpingin on väitetty esittävän suunnitelmat rauhan solmimiseksi Ukrainaan perjantaina, kun Venäjän suurhyökkäyksen alkamisesta on kulunut vuosi. Samalla Yhdysvaltain johto kertoo saaneensa tiedustelun kautta viitteitä Kiinan mahdollisista aikeista toimittaa aseita Venäjälle.