Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Stockmannin tulos heikkeni hieman loppuvuonna – tavaratalojen liikevaihto kasvoi hyvän joulumyynnin ansiosta

Tavarataloyhtiö Stockmannin tulos heikkeni hieman viime vuoden loppuneljänneksellä. Yhtiön loka-joulukuun oikaistu liikevoitto laski 26,1 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli 29,6 miljoonaa euroa.

Tulos supistui sekä Stockmann-divisioonan eli tavaratalojen että konserniin kuuluvan vaateketju Lindexin osalta.

Toimitusjohtaja Jari Latvasen mukaan Stockmann-divisioonan liikevaihto kuitenkin kasvoi loppuvuonna onnistuneen joulumyynnin ansiosta.

– Stockmann-divisioonan tulos kehittyy hyvin, ja se tuotti voittoa neljännellä vuosineljänneksellä korkeammista vuokrista ja kasvaneista energiakustannuksista huolimatta, Latvanen sanoo tulostiedotteessa.

Lindexin liikevaihto laski loppuvuonna, mikä Stockmannin mukaan johtui Ruotsin kruunun heikkenemisestä. Latvasen mukaan Lindexin kannattavuus kuitenkin parani Ruotsin kruunuissa laskettuna edelliseen vuosineljännekseen verrattuna.

Latvanen kertoo, että tuotteiden hankintakustannukset nousivat huomattavasti sekä loppuvuonna että koko viime vuoden aikana. Kohonneita kustannuksia ei hänen mukaansa siirretty täysimääräisesti asiakkaiden maksamiin hintoihin.

Alusvaatteiden myynti kasvoi vauhdilla

Koko vuoden tasolla Stockmann-konsernin oikaistu liikevoitto kasvoi viime vuonna 79,8 miljoonaan euroon. Toissa vuonna vastaava tulos oli 68,3 miljoonaa euroa.

Tuloksenteosta vastasi konsernin perinteinen syömähammas Lindex, jonka oikaistu liikevoitto kasvoi viime vuonna 90 miljoonaan euroon. Stockmann-divisioona puolestaan kirjautti runsaan viiden miljoonan euron oikaistun liiketappion.

Koko konsernin liikevaihto kasvoi viime vuonna yhdeksän prosenttia ja oli runsaat 980 miljoonaa euroa.

Lindex kasvatti myyntiään kaikilla markkina-alueilla ja liiketoiminta-alueilla viime vuoden aikana.

– Eniten kasvua on alusvaatesegmentissä, joka kasvoi 20 prosenttia, kertoo Lindexin toimitusjohtaja Susanne Ehnbåge ketjun tiedotteessa.

Stockmann arvioi konsernin tämän vuoden liikevaihdon olevan 960–1 020 miljoonaa euroa ja oikaistun liiketuloksen 60–80 miljoonaa euroa. Ennuste perustuu oletukseen, että korkeana jatkuva inflaatio kasvattaa kustannuksia viime vuoteen verrattuna ja heikentää kuluttajakysyntää.

Stockmann ennakoi, että vähittäiskaupan markkinat pysyvät haasteellisina kuluttajakysynnän laskun sekä ostohintojen ja toiminnan kulujen nousun seurauksena. Toimitusketjujen ja kansainvälisen logistiikan mahdollisten häiriöiden riskiä ei yhtiön mukaan voi myöskään sulkea pois.

Isot omistajat liittoutuivat tammikuussa

Tammikuussa kerrottiin, että Stockmannin suurin omistaja Konstsamfundet ja sveitsiläinen JC Holding ovat tehneet sopimuksen äänioikeuksiensa käyttämisestä yhdessä.

Konstsamfundet ja JC Holding omistavat Stockmannista yhteensä runsaat 15 prosenttia. Yhtiöiden mukaan sopimuksen tavoitteena on tukea ja edistää Stockmannin pitkän aikavälin kehitystä ja kannattavaa kasvua.

Stockmann ilmoitti tammikuun lopulla, että yhtiön hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi ehdotetaan Sari Pohjosta, joka istuu jo ennestään yhtiön hallituksessa. Pohjonen on työskennellyt aiemmin muun muassa Oriolan ja Fiskarsin talousjohtajana. Stockmannin hallitusta nykyisin johtava saksalainen Roland Neuwald on siirtymässä hallituksen varapuheenjohtajaksi. Valinnoista päättää Stockmannin yhtiökokous maaliskuussa.