Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

KRP otti miehen kiinni Lahden keskustassa epäillyn rahankeräysrikoksen takia – HS:n mukaan sittemmin vapautettu mies on nigerialaisessa separatistiliikkeessä vaikuttava paikallispoliitikko

Keskusrikospoliisi (KRP) tutkii rahankeräysrikosta Lahdessa. Tutkintaan liittyvän poliisioperaation yhteydessä otettiin eilen kiinni rikoksesta epäilty mies, joka kuitenkin vapautettiin samana iltana. Helsingin Sanomien mukaan kiinniotettu on lahtelainen paikallispoliitikko Simon Ekpa.

Kiinniotosta on kirjoitettu myös kansainvälisessä mediassa. STT ei ole tavoittanut Ekpaa kommentoimaan.

HS ja muut mediat ovat kertoneet Ekpan vaikuttavan Biafran alkuperäiskansat -separatistiliikkeessä (IPOB), joka ajaa Kaakkois-Nigeriassa sijaitsevan Biafran itsenäisyyttä. Medioiden mukaan Ekpa on kehottanut laajaa sosiaalisen median seuraajajoukkoaan boikotoimaan Nigerian tulevia vaaleja.

Poliisi on kuulus tellut epäiltyä

KRP kertoo selvittäneensä kiinnioton taustalla olevaa rahankeräysrikosepäilyä syksystä 2022. Epäily tuli poliisin tietoon tutkintapyynnön kautta.

– Varsinainen esitutkinta asiassa käynnistyi helmikuun alussa, ja sen perusteella epäillään, että lahtelaismies on kerännyt rahaa rahankeräyslain vastaisesti. Poliisi on kuulustellut epäiltyä, mutta tutkinta on vielä alkuvaiheessa, sanoo tiedotteessa tutkinnanjohtaja Tommi Reen.

Reen sanoo STT:lle, että epäillyssä rikoksessa on mahdollisesti kytköksiä ulkomaille. Niitä sekä muun muassa sitä, mihin rahaa on käytetty, selvitetään vielä esitutkinnassa. Reen ei tässä vaiheessa kommentoi, minkä suuruisesta summasta on kyse tai onko rahaa kerätty itselle vai jollekin muulle.

KRP ei ole kommentoinut epäillyn henkilöllisyyttä. Tutkinnassa ei ainakaan tässä vaiheessa ole kuin yksi epäilty. Poliisi ei kommentoi, onko epäilty kiistänyt tai myöntänyt syyllistyneensä rikokseen.

Kokoomuksen varavaltuutettu Lahdessa

Poliisi kertoo saaneensa useita yhteydenottoja epäillyn toiminnasta sosiaalisessa mediassa. Tältä osin asia on poliisilla esiselvityksessä.

– Poliisi selvittää, onko henkilöä mahdollisesti syytä epäillä muistakin rikoksista, tiedotteessa sanotaan.

Ekpa on kokoomuksen varavaltuutettuna Lahdessa. Hän on jäsenenä Lahden seudun joukkoliikennelautakunnassa.