Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tänään selviää, kuka edustaa Suomea Euroviisuissa – kisan yllättäjäksi noussut Käärijä yrittää pitää ennakkosuosikin aseman poissa mielestään

Uuden musiikin kilpailun taso on saanut kehuja kansainvälisiltä viisufaneilta, ja Suomi on noussut ennen finaalia yhdeksi vedonlyöjien suosikeista. Viekö kisan voiton ennakkosuosikki Käärijä vai ratkaiseeko show vielä kisan jonkun muun eduksi?

Tänään selviää, kuka edustaa Suomea seuraavissa Euroviisuissa Britannian Liverpoolissa toukokuussa.

Ylen Uuden musiikin kilpailun (UMK) voitosta ja euroviisuedustajuudesta kisaavat Turun Logomossa Robin Packalen, Kuumaa, Käärijä, Keira, Benjamin, Lxandra ja Portion Boys.

UMK:n tämän vuoden yllättäjäksi on noussut party metalliksi kappalettaan luonnehtiva Käärijä. Ainakin pieni osa internetiä suorastaan räjähti, kun raptykitys Cha Cha Cha julkaistiin. Lauantain kenraaliharjoituksessa esitys oli myös selvästi yksi yleisön suosikeista.

Jos aikoo lyödä rahaa likoon Käärijän UMK-voiton puolesta, saa tyytyä mataliin kertoimiin. Ennen finaalia Käärijän voittokerroin oli vaivaiset 1,1 muiden artistien jäädessä kauas taakse.

Cha Cha Chata on toistettu Spotifyssa ja Youtubessa yhteensä noin 5,6 miljoonaa kertaa, eniten kaikista UMK-kisaajista.

Lehdistötilaisuudessa ennen finaalia Käärijä eli Jere Pöyhönen sanoi toimittajille, ettei oikein osaa edes käsittää ennakkosuosikin asemaansa.

– Jotenkin koittaa myös poistaa sen ajatuksen omasta päästä, että se ei häiritsisi. Onhan tuo hieno asia, mutta koitan olla ajattelematta sitä.

Lavalla Käärijän kanssa kanssa nähdään myös tanssijoita.

– Olen siinä niin sanottu kapellimestari, joka johdattelee ja pitää narut omissa käsissään, artisti kuvaili omaa rooliaan esityksessä.

Robin esittelee akrobaattista taituruuttaan

Kun tammikuussa selvisi, että poptähti Robin Packalen on mukana kilpailussa, hänelle aseteltiin heti suurimman ennakkosuosikin viittaa.

Robinin noste jäi kuitenkin odotettua pienemmäksi, sillä kuuntelukerroissa mitattuna hän on jäänyt toiseksi viimeiseksi. Spotifyssa ja Youtubessa hyvän mielen Girls Like You -kappaletta on toistettu yhteensä noin 1,2 miljoonaa kertaa.

Robin tunnetaan myös siitä, että hänellä on ollut tapana heittää keikoillaan näyttäviä voltteja. Akrobatiaa nähdään myös UMK-lavalla.

– Halusin tuoda akrobatian jollain tavalla esitykseen mukaan, koska se on asia, jonka koen omaksi vahvuudekseni, Packalen kertoi lehdistötilaisuudessa.

– Onhan siinä vähän sellainen pokauksen meininki myös. Jos kuuntelee biisiä, siinä yritetään saada se toisen tyypin huomio. Ehkä tuo on se mun tapa saada se.

Turusta kotoisin oleva Packalen voi Logomossa luottaa lähipiirin tukeen. Artisti nimittäin kertoi äitinsä ostaneen finaaliin yhteensä 40 lippua.

Portion Boys ampaisee yleisön keskelle

Toiseksi eniten striimauksia UMK-kisakappaleellaan on kerännyt Kuumaa, jonka kaihoisa mutta menevä Ylivoimainen on saanut yli 4 miljoonaa toistokertaa. Yhtyeen nosteesta kertoo myös tuore vuoden yhtyeen Emma-palkinto.

Keira, Benjamin ja Portion Boys ovat ehtineet kerätä kukin noin 2,5–3 miljoonaa striimauskertaa. Kisan ainoasta balladista vastaava Lxandra on kerännyt noin 700 000 striimausta.

Kisan kuopus Keira palaa Logomon lavalle kilpailtuaan siellä vuosi sitten The Voice of Finland -ohjelmassa. Artisti kertoi kokevansa kisan myös mahdollisuudeksi oppia muilta artisteilta.

– Muut artistit ovat antaneet hyviä vinkkejä muun muassa siinä, miten rentoutua ja nauttia lavalla olosta.

Portion Boysin energinen veto sai yleisön seisaalleen jo kenraaliharjoituksessa. Bändi ehtii esityksen aikana myös yleisön keskelle, mitä he harrastavat keikoillaan muutenkin.

– Oli itsestään selvää, että jos se on vain mahdollista, me haluamme sisällyttää tämän myös UMK-esitykseen, sanoi laulaja El Meissel eli Mikael Forsby.

Vauhdista ei jää paitsi myöskään rumpali Taiteilija Nieminen eli Roope Nieminen, sillä esityksen rumpusetti kulkee segway-ajoneuvo kyydissä. Idea oli Niemisen mukaan hänen omansa.

– Alkoi ärsyttää, kun en päässyt liikkumaan normaalisetillä.

Suomi yksi vedonlyöjien suosikeista

Kansainväliset reaktiot UMK-kattaukseen ovat olleet yleisesti innostuneita, ja viisufanit ovat kehuneet tarjontaa yhdeksi kansallisten viisukarsintojen tasokkaimmista.

UMK:n arvostuksesta kertonee jotain myös se, että Suomi oli lauantaina ennen viisuedustajan valitsemista vedonlyöjien mukaan kolmanneksi todennäköisin maa voittamaan viisut. Edellä olivat vain Ukraina ja usein Euroviisuissa hyvin menestynyt Ruotsi, joka ei vielä ole valinnut edustajaansa.

Pääpaino yleisöpisteillä

UMK:n voittaja valitaan yleisöäänten sekä kansainvälisen raadin antamien pisteiden perusteella. Yleisöäänten painoarvo on 75 prosenttia.

Kilpailun juontaa Samu Haber, joka myös esiintyy illan aikana. Turussa Logomossa esiintyvät myös viime vuoden voittaja The Rasmus ja kolmanneksi sijoittunut Bess.

Finaali nähdään ja kuullaan suorana Ylen kanavilla.

Euroviisut kisataan toukokuussa Britannian Liverpoolissa. Viime vuoden voittajamaassa Ukrainassa viisuja ei voi Venäjän hyökkäyssodan vuoksi järjestää. Isäntämaaksi valikoitui tämän vuoksi toiseksi sijoittunut Britannia.

Suomen edustaja kilpailee Euroviisujen ensimmäisessä semifinaalissa tiistaina 9. toukokuuta. Toinen semifinaali käydään torstaina 11. toukokuuta ja finaali lauantaina 13. toukokuuta.