Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU lisäsi pakotelistalle palkkasotilasyhtiö Wagneriin kytkeytyviä ihmisiä ja yhteisöjä

Euroopan unioni asetti lauantaina lisää pakotteita venäläistä palkkasotilasyhtiö Wagneria vastaan. Pakotteiden perusteena ovat puolisotilaallisen ryhmän tekemät ihmisoikeusrikkomukset Keski-Afrikan tasavallassa, Malissa, Sudanissa ja Ukrainassa.

Pakotelistalle lisättiin 11 ihmistä ja seitsemän yhteisöä, jotka kytkeytyvät ryhmään. Heidän varansa jäädytetään ja heidät asetetaan matkustuskieltoon.

Venäjän puolella Ukrainaa vastaan taistelevaa Wagner-yhtiötä vastaan EU asetti pakotteita jo vuonna 2021.

Eurooppa-neuvoston lausunnossa sanotaan, että lisäpakotteista päätettiin Wagnerin toimien kansainvälisen ulottuvuuden ja vakavuuden vuoksi sekä koska sen toiminta aiheuttaa epävakautta maissa, joissa ryhmä vaikuttaa.

– Wagner-yhtiön toiminta on uhka ihmisille maissa, joissa se toimii, sekä Euroopan unionille, EU:n ulkoasioiden johtaja Josep Borrell sanoi.

Eurooppa-neuvoston mukaan kahdeksan ihmistä ja seitsemän yhteisöä lisättiin EU:n maailmanlaajuisen ihmisoikeuspakotejärjestelmän luetteloon Wagnerin toimien vuoksi Keski-Afrikan tasavallassa ja Sudanissa. Yksi ihminen lisättiin erityisesti Maliin sovellettavan pakotejärjestelmän luetteloon.

Kahdelle ihmiselle asetettiin pakotteita osana Venäjän vastaista kymmenettä pakotepakettia. Näiden Wagner-komentajien kerrotaan liittyvän Venäjän Soledarin kaupungin valtaamiseen Itä-Ukrainassa tammikuussa.

EU laajensi lauantaina henkilö- ja yhteisölistauksia, jotka koskevat Venäjän asevoimia ja niitä tukevia tahoja Ukrainan sodassa.