Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU:n von der Leyen ja Britannian Sunak neuvottelevat Pohjois-Irlannista

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen neuvottelee Britannian pääministerin Rishi Sunakin kanssa Pohjois-Irlannin asemasta maanantaina Berkshiressä Lontoon länsipuolella. Keskustelujen aiheena ovat muutokset brexitin jälkeiseen Pohjois-Irlannin pöytäkirjaan.

Britannian lopullinen EU-ero tuli täysimääräisesti voimaan vuoden 2021 alussa. Silti monet käytännön asiat ovat yhä lopullisesti järjestämättä EU:n ja Britannian välillä. Yksi niistä on Pohjois-Irlannin asema ja etenkin elintarvikkeiden kauppa.

Pohjois-Irlannin pöytäkirjan myötä Pohjois-Irlanti jäi käytännössä osaksi EU:n sisämarkkinoita ja muu Britannia ulkopuolelle. Tarkastukset ja paperisota jäivät pois maarajalla Irlannin saarella, mutta ne ilmestyivät Britannian ja Pohjois-Irlannin välille.

Rajavalvonnan järjestäminen koskee erityisesti elintarvikkeita, joiden tuloa sisämarkkinoille EU sääntelee tarkasti.

EU on muun muassa vaatinut elintarvikkeisiin selkeitä merkintöjä, joiden mukaan ne on tarkoitettu loppukäyttöön vain Yhdistyneen kuningaskunnan alueella.

Britannia on puolestaan kaavaillut ratkaisuksi tullista tuttuja punaista ja vihreää linjaa. Laajamittaisiin tarkastuksiin joutuisivat Pohjois-Irlannin satamissa lastit, joiden sisältö olisi matkalla Pohjois-Irlannin kautta Irlantiin ja mahdollisesti edelleen muualle EU:n alueelle. Tarkastuksitta ja vähäisellä paperisodalla selviäisivät puolestaan kuormat, joiden sisältö tulisi loppukäyttöön Pohjois-Irlannissa.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.