Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

MOT: Pakotteiden kohteena oleva oligarkki laiminlyönyt ilmoitusvelvollisuutensa

Venäläinen liikemies Boris Rotenberg on mahdollisesti rikkonut EU:n asettamia pakotemääräyksiä Suomessa, Ylen MOT:n tuoreesta selvityksestä käy ilmi.

Rotenberg joutui EU:n pakotelistalle viime keväänä. EU-säädösten mukaan hänen olisi pitänyt sittemmin kertoa kaikista omistuksistaan Suomessa paikallisille viranomaisille.

Ylen mukaan Rotenberg ei ole jättänyt vaadittua ilmoitusta. Rotenbergin suomalainen juristi on Ylen mukaan kiistänyt ilmoitusvelvollisuuden laiminlyönnin.

Ilmoitusvelvollisuus astui voimaan syyskuun alussa vuonna 2022 ja pakotelistalla olevien henkilöiden on jätettävä ilmoitus kuuden viikon kuluessa. Ylen mukaan ulkoministeriö ei ole tehnyt tutkintapyyntöjä ilmoitusten laiminlyönnistä. Myös keskusrikospoliisista kerrottiin MOT:lle, ettei sillä ole käynnissä esitutkintaa aiheeseen liittyen.

MOT:n haastattelema oikeustieteilijä Aleksi Pursiainen arvioi EU:n lisänneen pykälän ilmoitusvelvollisuudesta, koska sen avulla halutaan estää tai vähintään vaikeuttaa pakotteiden kiertämistä. Pursiaisen mukaan ilmoitusvelvollisuuden tehoa ei vielä täysin voida arvioida.

Rotenbergien oligarkkisukuun kuuluvalla Boris Rotenbergilla on Suomen kansalaisuus. Hän on vaikuttanut muun muassa jääkiekkojoukkue Jokereiden taustalla.