Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uniper-riipasta vapautunut Fortum kertoo tuloksestaan ja tulevasta suunnastaan

Energiayhtiö Fortum julkaisee tänään viime vuoden tilinpäätöksensä ja kertoo samalla uudesta strategiastaan.

Kalliiksi käynyt seikkailu saksalaisen Uniperin pääomistajana sai päätöksensä ennen vuodenvaihdetta. Fortum jatkaa nyt tuntuvasti pienentyneenä yhtiönä, joka keskittynee jatkossa Pohjoismaiden markkinoille ja päästöttömään sähköntuotantoon.

Viime vuoden viimeisen neljänneksen tuloksesta voidaan odottaa hyvää, koska sähkön hinta Pohjoismaissa oli poikkeuksellisen korkea. Toisaalta Fortum on edelleen jumissa Venäjällä, eivätkä pyrkimykset sikäläisten liiketoimintojen myymiseksi ole edenneet.

Fortum teki viimeksi helmikuun alussa 990 miljoonan euron lisäalaskirjaukset Venäjän-liiketoimintaansa. Viime vuoden aikana tehtyjen alaskirjausten summa nousi 1,7 miljardiin.

Kotikentällään Fortum on saanut jatkoluvan käyttää Loviisan ydinvoimalan kahta yksikköä aina vuoteen 2050 asti. Yhtiö tutkii myös mahdollisuuksia kehittää ydinvoimaa sekä perinteisten että pienreaktoreiden muodossa (SMR) Suomen ja Ruotsin markkinoille.

Pääomistajalleen Suomen valtiolle Fortum on ollut luotettava osingonmaksaja. Viime vuonna valtion kassaan kilisi reilut 500 miljoonaa euroa. Muutkin osakkaat odottavat nyt mielenkiinnolla, liikeneekö kassasta osinkoja tänä keväänä.

Yhtiön virallinen linja on ollut, että osinkopolitiikka pysyy ennallaan. Fortumin ja muiden energiayhtiöiden voittoja saattaa tänä vuonna kuitenkin rokottaa myös valmisteltavana oleva 30 prosentin windfall-vero.

Fortumin pörssikurssi kävi viime syksynä heikoimmillaan 9,5 eurossa, mutta on sittemmin elpynyt reiluun 14 euroon. Joulukuussa 2021 ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan kurssi liihotteli parhaimmillaan liki 27 eurossa.