Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvallat ilmoitti uudesta 400 miljoonan dollarin sotilasapupaketista Ukrainalle

Yhdysvallat on ilmoittanut uudesta 400 miljoonan dollarin suuruisesta sotilasavun paketista Ukrainalle. Ulkoministeriön mukaan tuoreeseen apupakettiin kuuluu erilaisia ampumatarvikkeita.

Yhdysvallat on lähettämässä ammuksia Ukrainalla jo oleviin asejärjestelmiin, kuten Yhdysvaltain lähettämiin haupitseihin ja Himars-raketinheitinjärjestelmiin. Ministeriö kuvaili Ukrainan käyttävän edellä mainittuja aseita tehokkaasti puolustuksessaan.

Paketissa on myös ammuksia Bradley-rynnäkköpanssarivaunuihin sekä jokien ja muiden vesiesteiden ylitykseen tarkoitettuja siltapanssarivaunuja.

Ukraina on esittänyt kansainvälisille tukijoilleen myös useita pyyntöjä, joihin länsimaat ovat suhtautuneet empien. Muun muassa taistelupanssarivaunujen osalta kelkka lopulta kääntyi, mutta esimerkiksi taisteluhävittäjiä ei ole ainakaan vielä lähetetty. Länsimaiset tukijat ovat kouluttaneet ukrainalaisjoukkoja tarjoamiensa uusien aseiden käytössä.

Demokratia-aktivistin syytteet johtivat pakotteisiin

Yhdysvaltain valtiovarainministeriö ilmoitti perjantaina asettavansa pakotteita kolmelle venäläiselle demokratia-aktivisti Vladimir Kara-Murzaan kohdistuvien syytteiden vuoksi. Pakotteiden kohteena ovat tuomari, tutkija ja asiantuntijatodistaja, joiden ministeriö katsoo osallistuneen Kara-Murzaan kohdistuvaan vakavaan ihmisoikeusrikkomukseen.

Ihmisoikeusvaikuttaja ja toimittaja Kara-Murza pidätettiin viime vuoden huhtikuussa, koska hän oli tuominnut Venäjän hyökkäyssodan Ukrainassa. Häntä syytetään maanpetoksesta, mikä voisi johtaa 20 vuoden vankeustuomioon.

Maanpetossyytteen lisäksi 41-vuotiasta miestä vastaan on aloitettu jo kaksi rikosjuttua, jotka mahdollisesti pidentäisivät hänen rangaistustaan.

"Vaadimme mielipidevankien välitöntä vapauttamista"

Yhdysvaltalaisministeriön mukaan oppositiopoliitikko vangittiin mielivaltaisesti, koska hän oli kertonut totuuden Venäjän presidentin Vladimir Putinin hallinnosta ja sen toimista.

Ministeriö tuomitsi Kara-Murzan vastaiset syytteet ja kuvaili niiden syiden olevan poliittiset. Samalla ministeriö painotti, että Kara-Murzaa voi odottaa yli 35 vuoden vankeustuomio.

Ulkoministeriö asetti viisumirajoituksia valtiovarainministeriön mainitsemasta kolmikosta kahdelle. Lisäksi ulkoministeriö ilmoitti kolmelle muulle henkilölle asetettavista pakotteista. Näihin lukeutui muun muassa Venäjän apulaisoikeusministeri, joka valvoo rikosasioiden syytteeseenpanoa.

– Kremlin pyrkimykset vaientaa Kara-Murzan kaltaiset kriitikot eivät tule onnistumaan -- vaadimme Vladimirin ja muiden mielipidevankien välitöntä vapauttamista, Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoi Twitterissä.