Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viron vaaleissa puntarissa on myös Ukrainalle osoitettu runsas tuki – aseapuun kriittisesti suhtautuvan Ekren kannatus on viime hetkillä luisunut

Virossa äänestettiin sunnuntaina paitsi uudesta parlamentista myös maan avokätisestä tuesta Ukrainalle. Ajatushautomo Kiel Institute for the World Economyn mukaan Viro on bruttokansantuotteeseen suhteutettuna ollut suurin avunantaja Ukrainalle.

Ennakkokyselyiden perusteella pääministeri Kaja Kallaksen reformipuolue olisi kuitenkin selvä vaalivoittaja noin 30 prosentilla äänistä. Ukrainalle suunnattuun aseapuun kriittisesti suhtautuvan kansalliskonservatiivisen Ekre-puolueen odotettiin sen sijaan jäävän kannatuksessa noin 14 prosenttiin. Puolue on katsonut, ettei Viron tulisi aseistamalla Ukrainaa heikentää suhteitaan Venäjään.

Alustavat vaalitulokset saadaan varhain maanantaina, kertoi uutistoimisto AP. Äänestyspaikkojen sulkeuduttua iltakahdeksalta oli äänestysprosentti 63,7 prosenttia eli sama kuin vaaleissa neljä vuotta sitten, kertoi maan yleisradioyhtiö ERR.

Uutistoimisto AFP:n äskettäisessä haastattelussa Kallas sanoi kannattavansa "avointa, länsimielistä, eurooppalaista ja viisasta maata".

– Suurin kilpailijani (Ekre) ajattelee, ettei meidän tulisi auttaa tai tukea Ukrainaa ja että meidän tulisi vain ajaa omaa etuamme, Kallas sanoi AFP:n mukaan.

Ekren kannatusluisu mielipidekyselyissä on ollut äkillinen, sillä vielä helmikuun puolenvälin jälkeen toteutetuissa kyselyissä puolueen kannatus oli samalla tasolla kuin vuoden 2019 vaaleissa eli 18 prosentin tasolla.

Kallaksen ja reformipuolueen suosio ampaisi ylöspäin pian Ukrainan sodan laajennuttua vuosi sitten. Sitä ennen Kallas ei ollut ollenkaan niin suosittu pääministeri, ja Ekre ohitti kyselyissä lyhyeksi aikaa reformipuolueen Viron suosituimpana puolueena.

Paitsi lisäavun vastustamista Ukrainalle, vaatii Ekre myös ukrainalaispakolaisten vastaanottamisen lopettamista sekä maahanmuuton hillitsemistä virolaisten työntekijöiden suojelemiseksi. Vaaleihin vaikuttaa myös 18,6 prosentin inflaatio, joka on yksi EU:n korkeimmista.

Kisa vaalikakkosen asemasta

Kisa toiseksi suurimman puolueen manttelista oli kova, sillä Kallaksen viime kesänä hallituksesta pois potkima keskustapuolue on kerännyt kyselyissä noin 16 prosenttia äänistä.

AFP:n mukaan keskustapuolue on perinteisesti ollut Viron suuren venäjänkielisen vähemmistön suosiossa. Sen tuki hallituksen Ukraina-politiikalle on kuitenkin loitontanut osan heistä. Venäjänkieliset muodostavat noin neljäsosan Viron väestöstä.

Vaalien yllättäjäksi saattaa yltää kannatustaan alkuvuoden aikana nostattanut liberaali Eesti 200 -puolue, joka ohitti Ekren viimeisimmässä kannatusmittauksessa.

– On selvää, että se, mitä tapahtuu Ukrainassa, on hyvin tärkeää myös Virolle. Ehkä ihmiset ovat unohtaneet itsenäisyyden merkityksen, sanoi 35-vuotias insinööri Juhan Ressar äänestyspaikalla Tallinnassa AFP:lle.

Ekreä kannattava 62-vuotias eläkeläinen Pjotr Mahhonin oli toista mieltä:

– Meillä on suuri naapuri, Venäjä, ja se on hyvin vaarallinen. Jos sota alkaisi, me olisimme etulinjassa.

---

Lähteenä myös AFP