Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viranomaisten lähettämään sähköpostiin voi päätyä linkki vaikkei pitäisi – tässä yksi mahdollinen syy

Media uutisoi ja muistuttaa jatkuvasti eri tahojen nimissä lähetettävistä huijausviesteistä, joissa pahaa-aavistamattomia kansalaisia kehotetaan klikkaamaan viestissä olevaa linkkiä, joka vie henkilö- tai pankkitietoja kalastelevalle sivustolle.

Viranomaiset, pankit ja yritykset painottavat, etteivät koskaan lähetä linkkejä sivustoilleen viestitse. Aidon lähettäjän viestiin voi kuitenkin päätyä varoituksista huolimatta hyperlinkki.

Uutissuomalaisen saaman vinkin mukaan Digi- ja väestötietoviraston (DVV) Suomi.fi-palvelun lähettämässä ilmoituksessa äänioikeudesta kevään eduskuntavaaleissa on ollut mukana palvelun sivustolle johtava hyperlinkki. Tänä vuonna ilmoitus äänioikeudesta on tullut lähes miljoonalle suomalaiselle sähköisenä. Suomi.fi-viestejä saa ottamalla palvelun käyttöön itse Suomi.fi:n verkkosivuilta. Palvelu lähettää sähköpostin, jos käyttäjä ei ole käynyt viikon sisällä avaamassa siellä saamaansa viestiä.

Palveluomistaja Maria Juka-Lahdenperän mukaan viesteihin ei sisälly linkkejä.

– Ohjeena on, että ilmoituksessa ei kerrota mitään tietosuojan piiriin kuuluvaa sisältöä ja että ilmoitus ei sisällä linkkejä, Juka-Lahdenperä kertoo Uutissuomalaiselle.

Ohjeesta huolimatta viestissä voi silti olla mukana linkki. Syy on tekninen.

– Jotkin sähköpostiohjelmat valitettavasti muuttavat automaattisesti .fi- tai .com-päätteisiä sanoja linkeiksi. Emme valitettavasti pysty vaikuttamaan eri sähköpostiohjelmien toiminnallisuuksiin. Toiveemme tietysti olisi, että sähköpostiohjelmat eivät muuttaisi automaattisesti .fi- tai .com-päätteisiä sanoja linkeiksi., Juka-Lahdenperä toteaa.

Sanojen automaattista muuttamista linkeiksi on Juka-Lahdenperän mukaan ehkä aiemmin pidetty käyttäjien elämää helpottavana ominaisuutena.

– Näinä aikoina, jolloin liikkuu paljon huijaus- ja kalasteluviestejä, tämä ominaisuus on muuttunut sähköposteissa ongelmalliseksi.

Suomi-fi:n nimissä on liikkunut esimerkiksi vuoden 2021 lokakuussa kalastelusähköposteja, joissa kehotetaan avaamaan dokumentti viestissä olevasta painikkeesta tai linkistä.

Jos käytössä on Suomi.fi-viestit ja herää epävarmuus viestin aitoudesta, Juka-Lahdenperä neuvoo tarkistamaan itse viestipalvelusta, onko sähköpostiin kilahtanut viesti tullut myös sinne.

– On tärkeä muistaa, että linkkejä ei koskaan kannata klikata sähköpostissa, vaan mennä suoraan Suomi.fi-verkkopalveluun kirjoittamalla osoiteriville suomi.fi tai avaamalla Suomi.fi-mobiilisovellus. Itselle tärkeimpien palveluiden verkko-osoitteet voi myös tallentaa selaimen kirjanmerkkeihin tai suosikkeihin, hän neuvoo.