Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Euroopan pankkiosakkeet toipuvat alamäestä Credit Suisse -myyntiuutisen jälkeen – Helsingin pörssi punnersi plussalle

Euroopassa osakemarkkinat toipuivat maanantain mittaan sen jälkeen, kun pörssiviikko alkoi selvässä laskussa Sveitsin pankkiuutisten jälkimainingeissa.

Helsingissä pörssin yleisindeksi kapusi iltapäivällä lopulta 0,95 prosenttia plussalle aamun laskuavauksen jälkeen. Frankfurtin ja Lontoon pörssien keskeiset osakeindeksit kääntyivät nekin päivän mittaan nousuun.

Syynä maanantain heilahteluun oli sunnuntai-iltana tullut tieto kriisipankki Credit Suissen myynnistä sveitsiläiselle UBS-pankille.

Eurooppalaisten pankkiosakkeiden Euro Stoxx Banks -indeksi nousi iltapäivällä plussalle, kun aamupäivällä indeksi oli vielä noin kolme prosenttia pakkasella.

Pohjoismainen pankkijätti Nordea kohosi iltapäivällä pörssipäivän päätteeksi lopulta noin 2,8 prosenttia plussalle oltuaan pörssipäivän alussa noin 1,5 prosentin alamäessä.

Credit Suissen ostamisesta sopinut UBS kävi maanantaina jopa 16 prosentin pudotuksessa, mutta pankin osake toipui päivän mittaan selvästi ja päättyi plussalle.

Credit Suissen osake romahti 58 prosenttia, mutta raju lasku oli odotettavissa jo sunnuntaina julkistetun sopimuksen perusteella. UBS on ostamassa Credit Suissen noin kolmella miljardilla eurolla, mikä on alle puolet Credit Suissen markkina-arvosta perjantain päätöskurssilla.

Yhdysvalloissa Wall Streetillä yhdysvaltalaispankki First Republic Bankin osake oli puolestaan yli 40 prosentin syöksyssä siinä vaiheessa, kun Helsingin pörssi sulkeutui.

Keskuspankkiiri valoi uskoa Ranskan pankkeihin

Ranskan keskuspankin pääjohtaja Francois Villeroy de Galhau pyrki maanantaina tekemään pesäeroa Credit Suissen ja muiden eurooppalaisten pankkien välille.

Villeroy de Galhaun mukaan Credit Suissen tilanne ja Yhdysvaltojen pankkisektorin myllerrys "eivät koske ranskalaisia ja eurooppalaisia pankkeja". Hän sanoi France Inter -radiokanavalle, että ranskalaiset pankit ovat vankkoja eikä niissä ole ongelmia.

Ranskan valtiovarainministeri Bruno Le Maire piti Credit Suissen myyntiä UBS:lle tervetulleena uutisena. Samalla hän sanoi, että Credit Suisse on raskassarjalainen Euroopassa.

– Seuraamme markkinoiden reaktiota erittäin tarkkaan, Le Maire sanoi.

Lagarde: Euro-pankit hyvässä kunnossa

Euroopan keskuspankin (EKP) pääjohtaja Christine Lagarde arvioi maanantaina, että euroalueen pankkien likvidit varat ja pääomapuskurit ylittävät pankkisääntelyn edellyttämät vaatimukset.

Lagarde kertoi Euroopan parlamentin kuulemistilaisuudessa, että EKP:ssä luotetaan euron valuutta-alueen pankkien taloudelliseen tilaan.

Hänen mukaansa Credit Suissen tilanteen vaikutukset euroalueen pankeille ovat rajalliset.

Aasiassa osakkeet halpenivat

Hongkongin ja Tokion pörsseissä osakekurssit laskivat selvästi, kun huolet pankkisektorin ongelmista synkensivät sijoittajien tunnelmia.

Hongkongin pörssin Hang Seng -osakeindeksi heikkeni maanantaina 2,7 prosenttia. Kahden suuren brittipankin HSBC:n ja Standard Charteredin osakkeet laskivat yli kuusi prosenttia.

Tokiossa Nikkei-indeksi sulkeutui 1,4 prosentin laskuun.

Manner-Kiinan pörsseissä alamäki jäi vähäisemmäksi. Shanghaissa osakkeet halpenivat 0,5 prosenttia ja Shenzhenissä 0,3 prosenttia.

Brent-viitelaadun raakaöljyn hintakehitys heijasteli Euroopan osakemarkkinoiden menoa. Brent-raakaöljyn hinta putosi maanantaina aamupäivällä noin 70 dollariin barrelilta, mutta oli iltapäivällä kohonnut jo hieman yli 72 dollariin.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.