Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tarkastus paljasti autolautan kehnot putkatilat – ongelmia todennäköisesti muillakin aluksilla, arvioi oikeusasiamies

Oikeusasiamiehen määräämä tarkastus paljasti puutteita Itämerellä seilaavan matkustaja-autolautan putkatiloissa.

Selleissä on tarkastuksen perusteella ohutpatjaisen sängyn lisäksi pelkästään wc-pytty ja valvontakamera. Missään selleistä ei ollut hälytysnappia, jolla vapautensa menettänyt voisi pyytää apua, ilmenee tarkastuspöytäkirjasta.

– Tarkastuksella nousi esiin lukuisia ongelmallisia kysymyksiä, jotka mitä ilmeisimmin koskevat muitakin kuin vain tarkastettua alusta, arvioidaan oikeusasiamiehen tiedotteessa.

Tallink Siljan Baltic Princess -matkustaja-autolautan säilöönottotilat tarkastettiin oikeusasiamies Petri Jääskeläisen määräyksestä viime vuoden marraskuussa. Tarkastus oli ensimmäinen laatuaan matkustaja-aluksilla.

Aluksella on yhteensä kuusi selliä. Kannella 2 on neljä selliä, joissa oli tarkastuspäivänä sprinklerit. Sen sijaan kannella 6 olevissa kahdessa sellissä sprinklereitä ei ollut.

– Sellit olivat varsin pieniä ja ainoana varustuksena oli wc-pytty ja valvontakamera. (...) Selliin annettava patja oli hyvin ohut. Valvontakameran kuva-alasta ei ollut peitetty wc-istuinta, kerrotaan tarkastuspöytäkirjassa.

Juomapiste puuttui

Ongelmakohtiin kuului myös se, että selleissä ei ollut juomapistettä. Laivan henkilökunta kertoi kuitenkin tarkastajille, että järjestyksenvalvojat tarjoavat valvontakäyntiensä aikana vettä. Tästä oli myös kirjauksia säilöönottoilmoituksissa.

Pöytäkirjassa todetaan lisäksi, että poliisi ei ole tarkastanut eikä hyväksynyt aluksen sellitiloja.

Jos laivalla turvallisuutta vaarantanutta ihmistä ei voida viipymättä luovuttaa poliisille, järjestyksenvalvojalla on aluksen päällikön suostumuksella oikeus ottaa hänet säilöön. Laivan putkaan saattaa joutua myös henkilö, joka esiintyy uhkaavasti tai päihtyneenä häiritsee järjestystä.

– Tarkastettujen ilmoitusten perusteella arvioituna ei ollut epäiltävissä, että säilöönottoja olisi tehty perusteetta. Pikemminkin on pyritty esimerkiksi usein viemään henkilö omaan hyttiinsä, jos se on ollut mahdollista, arvioidaan tarkastuspöytäkirjassa.

Kiinniotettua henkilöä saa lain mukaan pitää säilössä enintään neljä tuntia. Yleisötilaisuudessa kiinniotettua saa kuitenkin pitää säilössä enintään tilaisuuden päättymiseen asti. Laivalla kiinniotetun saa aluksen päällikön määräyksestä pitää säilössä pisimmillään siihen asti, kun alus seuraavan kerran saapuu satamaan.

Oikeusasiamies on pyytänyt aluksen omistajayhtiötä ilmoittamaan toimenpiteistään tämän vuoden joulukuun puoliväliin mennessä. Lisäksi hän on ottanut tutkittavakseen poliisin menettelyn laivoilla tapahtuvien säilöönottojen valvonnassa sekä asiaan liittyvän lainsäädännön kehittämisen.

Tallink Silja: Pieniä korjauksia on jo tehty

Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd painotti tiistaina STT:lle, että oikeusasiamiehen selvitys liittyy laivan fyysisiin tiloihin ja niihin liittyviin teknisiin asioihin sekä resurssikysymyksiin.

– Ei niinkään ihmisiin tai siihen, mitä siellä on tehty tai mihinkään kaltoinkohteluun tai tällaiseen, hän tarkentaa.

Nöjdin mukaan oikeusasiamiehen lausunnossa mainitut haasteet ovat yhteiset koko alalle eivätkä kosketa pelkästään Tallink Siljan laivoja. Asian selvittämiseksi on perustettu jo aikaisemmin Suomen Varustamot ry:n kanssa työryhmä, Nöjd sanoo.

– Muillakin on tietysti laivojen tilat ja puitteet mitä on, ja 30 vuotta vanhaan laivaan on aika vaikea ruveta uudestaan rakentamaan ihan kokonaan kaikkia tiloja, hän selventää.

Nöjdin mukaan tiloissa on myös eroja laivan iän lisäksi esimerkiksi aluksen tyypistä ja reitistä riippuen.

– Voi olla, että viime vuonna tai tänä vuonna valmistuneessa laivassa säilöönottotila on erilainen kuin 30 vuotta sitten valmistuneessa laivassa, Nöjd sanoo.

Selvitys koski Baltic Princessiä, ja myös Tallink Siljalla on hyvin erityyppisiä ja eri-ikäisiä laivoja.

Viestintäjohtaja kertoo, että Tallink Siljalla on tehty jo joitain pieniä, helposti korjattavissa olleita parannuksia. Isoimmat asiat ratkotaan sen sijaan Suomen Varustamot ry:n ja poliisin kanssa yhteistyössä.