Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Meduza: Putinista annettu pidätysmääräys tuli Kremlille täytenä yllätyksenä – vaalikampanjasuunnitelmat menivät uusiksi

Kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) 17. maaliskuuta antama pidästymääräys Venäjän presidentti Vladimir Putinista tuli Kremlille täytenä yllätyksenä, kaksi Putinin hallintoa lähellä olevaa tietolähdettä kertovat venäläismedia Meduzalle.

ICC:n mukaan Putin ja hänen hallintonsa lastenoikeusvaltuutettu Marija Lvova-Belova ovat syyllistyneet sotarikoksiin, sillä Venäjä on karkoittanut ja pakkosiirtänyt siviilejä, mukaan lukien lapsia, Ukrainan miehitysalueilta omille alueilleen.

Lähteiden mukaan Kremlin suunnitelmiin vuoden 2024 presidentinvaaleihin sisältyi Putinin esittäminen "lännenvastaisena soturina" ja "Latinalaisen Amerikan ja Afrikan maiden puolustajana siirtomaasortoa vastaan". Kampanjaa varten Putin olisi mahdollisesti matkustanut näihin maihin, mitä ICC:n pidätysmääräys hankaloittaa huomattavasti.

Määräyksen vuoksi Putin voitaisiin teoriassa pidättää missä tahansa ICC:n piirissä olevassa 123 maassa. Lähteiden mukaan Kremlissä vallitsee epävarmuus siitä, kuinka presidentin turvallisuus voitaisiin varmistaa uusissa olosuhteissa.

Meduzan lähteet huomauttivat, että Putin on matkustanut ulkomaille aloitettuaan täysimittaisen hyökkäyssodan Ukrainassa. Hän on matkustanut erilaisiin keskustelutilaisuuksiin ja huippukokouksiin esimerkiksi viime kesänä, kun hän vieraili Tadžikistanissa, Turkmenistanissa ja Iranissa ja syksyllä Uzbekistanissa, Kazakstanissa ja Armeniassa. Länsimaissa Putin ei ole vieraillut.

Mahdolliset tulevat matkat Afrikkaan ja Etelä-Amerikkaan olisivat lähteiden mukaan olleet erittäin tärkeitä Venäjän kotimaiselle propagandalle. Valtion ohjattavissa olevat tiedotusvälineet olisivat voineet vedota Putinin matkoihin kertoakseen venäläisille, miten Venäjällä on vielä enemmän ystäviä kuin vihollisia, ja että maa on edelleen "yksi moninapaisen maailman pilareista".

Toisen lähteen mukaan Putinin omiin vierailuihin liittyi myös ulkomaisten valtiojohtajien vastavierailut Venäjällä.

– Nyt ei ole mahdollista järjestää tapauksia samalla tiheydellä – et voi jatkuvasti vain kutsua kaikkia luoksesi, lähde sanoo.

Lähteet kertovat Meduzalle uskovansa, että ICC saattaa antaa tulevaisuudessa lisää pidätysmääräyksiä venäläisistä viranomaisista. Kreml ei usko tämän kuitenkaan vaikuttavan viranomaisten elämään.

– Todellisuudessa viranomaiset eivät matkusta ulkomaille muutenkaan sodanaikana.