EU:n päätöksentekijät pääsivät varhain torstaina sopuun uudesta meriliikenneasetuksesta. Euroopan parlamentti, jäsenmaiden neuvosto ja komissio sopivat asetuksesta aamuyön puolelle venyneissä kolmikantaneuvotteluissa.
Tavoitteena on vähentää meriliikenteestä aiheutuvia päästöjä lisäämällä vaihtoehtoisten polttoaineiden käyttöä. Neuvottelujen seurauksena asetuksessa kuitenkin huomioidaan muun muassa talvimerenkulun erityispiirteet, mitä pidetään Suomen kannalta tärkeänä.
Europarlamentaarikko Elsi Katainen (kesk.) toimi Renew Europe -ryhmänsä neuvottelijana. Hän kertoo olevansa erittäin tyytyväinen siihen, että neuvotteluissa päästiin sopuun vahvimpiin jääluokkiin kuuluvien jäävahvisteisten laivojen huomioimisesta pysyvällä kompensaatiolla. Lisäksi asetuksessa huomioidaan jäissä navigointi ainakin vuoden 2034 loppuun asti.
– Talvimerenkulun huomiotta jättämisestä olisi aiheutunut huomattavia kustannuksia Suomelle vuosikymmenten saatossa, sillä jäävahvisteiset laivat kuluttavat enemmän polttoainetta ja nyt hyväksytty asetus tulee nostamaan polttoaineiden hintaa. Mikäli asetukseen ei sisältyisi kompensaatiota suuremmasta polttoainekulutuksesta, suomalaisten yritysten kilpailukyky kansainvälisillä markkinoilla kärsisi vientikustannusten noususta, Katainen sanoo tiedotteessa.
Liikenne- ja viestintäministeriö kertoo, että aluksille asetetaan vuodesta 2025 alkaen tavoite, joka koskee käytetyn energian kasvihuonekaasuintensiteetin vähentämistä. Tavoite kiristyy viiden vuoden välein. Lisäksi kontti- ja matkustaja-aluksien tulee vuodesta 2030 alkaen käyttää satamissa maasähköä tai muuta nollapäästöteknologiaa.
"Kertoo onnistuneesta työstä"
Euroopan komissio antoi meriliikenteen polttoaineita koskevan asetusehdotuksen osana EU:n ilmastopakettia eli 55-valmiuspakettia heinäkuussa 2021.
– Suomi on vaikuttanut EU:ssa aktiivisesti ja pitkäjänteisesti, jotta talvimerenkulku otettaisiin asetuksessa huomioon. Olen kohtalaisen tyytyväinen lopputulokseen. Saavutettu sopu kertoo onnistuneesta työstä, sanoo liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) tiedotteessa.
Ministeriö kertoo, että 55-valmiuspaketti sisältää myös muita meriliikenteeseen vaikuttavia komission aloitteita. Viime joulukuussa EU:ssa sovittiin meriliikenteen sisällyttämisestä päästökauppaan vuodesta 2024 alkaen.
Seuraavaksi alustavaa sopua käsitellään jäsenmaiden pysyvien edustajien komiteassa (Coreper). Sen jälkeen asetusehdotus on tarkoitus hyväksyä ministerineuvoston kokouksessa, ja asetus tarvitsee myös parlamentin virallisen hyväksynnän.