Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäläissotilaiden palkat olleet luvattua pienempiä tai jääneet kokonaan maksamatta, valituksia eri puolilta maata – "Alammeko taistelemaan ilmaiseksi?"

Venäjän asevoimilla on ongelmia varusmiehille, mobilisoiduille sotilaille ja sopimussotilaille luvattujen palkkojen, avustusten ja sosiaalietuuksien maksuissa.

Venäläisen Vjorstka-lehden mukaan palkat ovat viivästyneet tai jääneet maksamatta maaliskuun alusta lähtien 52:lla Venäjän alueella ja miehitetyllä Krimin niemimaalla.

Luvatun 195 000 ruplan (n. 2 350 euroa) summan sijaan sotilaat ovat saaneet paljon pienempiä summia. Sotilaiden ja heidän omaistensa tarinoiden perusteella maksuissa alkoi ilmetä säännöllisiä ongelmia tammikuussa, mutta samaisia tapauksia on ilmennyt jo marraskuusta 2022 asti.

Vjorstkan mukaan maaliskuun alusta asti venäläisen sosiaalisen median palvelu VKontakten eri ryhmiin on julkaisu tusinoittain viestejä varusmiesten ja sopimussotilaiden maksuongelmista.

Kommenteissa valitetaan usein, että Venäjän puolustusministeriö viivästyttää palkanmaksua virallisesta kuun 10. päivästä kuun 20. päivään. Maksupäivien siirrot ovat voineet joissakin tapauksissa liittyä sotilaan siirtymiseen toisen yksikön palvelukseen. Jotkut ovat vuorostaan julkaisseet puolustusministeriön palkkalaskelmia, joissa on näkynyt pelkkiä nollia.

– Alammeko taistelemaan ilmaiseksi, vaiko mitä?, yksi VKontakten käyttäjä kirjoitti.

Moskovalainen Viktorija kertoi aviomiehensä tulleen värvätyksi armeijaan viime syksynä. Valtion maksut lakkasivat tammikuussa.

– He jotenkin erottavat sotilaita ja määräävät heidät toisiin yksiköihin. Ja nyt he voivat sössiä asiakirjat. Juuri näin meille kävi. Rehellisesti sanoen, se on minulle erittäin rankkaa. Olen äitiyslomalla, enkä käy töissä. Meillä on kaksi lasta, joista toinen on kolmevuotias ja toinen kahdeksan kuukautta vanha. Saan vain pientä noin 30 000 ruplan lapsilisää, jolla olen auttanut aviomiestäni. En olisi selvinnyt ilman äitini apua, Viktorija kommentoi.

Daria Ivanovosta kertoi, ettei hänen aviomiehensä ole saanut palkkaa helmikuun jälkeen. Jotkut Darian tuntemista mobilisoiduista ovat saaneet palkkoja, mutta monia kertoja pienempiä kuin luvattu.