Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Finnair on perunut useita maanantain lentoja Saksaan, Saksassa on alkamassa lento- ja raideliikennettä laajalti seisauttava lakko

Saksassa on alkamassa lakko, joka pysäyttää suuren osan maan lento- ja raideliikenteestä, kertoo muun muassa Bloomberg. Lakko vaikuttaa myös busseihin.

Lisäksi saksalainen lentoyhtiö Lufthansa on ilmoittanut peruuttaneensa joitakin lentoja jo ennen lakon alkamista teknisten ongelmien takia.

Työnseisauksen ovat järjestäneet yli 2,5:tä miljoonaa julkisen alan työntekijää edustava ammattiliitto Verdi sekä kuljetusalan ammattiliitto EVG, joka edustaa muun muassa rautateiden ja bussien työntekijöitä.

Verdin ja EVG:n yhteistyöstä – joka on Saksassa harvinaista – saattaa seurata Saksan laajin lakko kolmeen vuosikymmeneen. Varmasti siitä seuraa matkustuskaaos, jonka kerrannaisvaikutukset ulottuvat pitkälle tulevaan viikkoon.

– Uskoaksemme lakkoon osallistutaan hyvin laajasti, sanoi Verdin johtaja Frank Werneke aikaisemmin tällä viikolla Euronews -verkkosivuston mukaan.

Ammattiliitot yrittävät vauhdittaa työnseisauksella työnantajien kanssa käytäviä neuvotteluja, jotka ovat olleet jumissa viikkokausia. Liittojen mukaan tarjotut palkankorotukset ovat surkeita, kun otetaan huomioon edelleen valtoimenaan laukkaava inflaatio.

Finnair peruu lentoja

Münchenin lentokentällä lakko on alkanut jo sunnuntaina, kertoo saksalaislehti Handelsblatt. Tämä tarkoittaa noin 200 000 matkustajalle sitä, että he eivät pysty käyttämään Saksan toiseksi suurinta lentokenttää sunnuntaina eivätkä maanantaina.

Matkatavaroiden käsittelijät ja turvatarkastuksessa työskentelevät ovat lakossa, joten Münchenin kentältä voivat sunnuntaina ja maanantaina lähteä tai sinne laskeutua vain avustus- tai pelastuslennot.

Münchenin lentokenttäviranomaisten mukaan työnseisaus vaikuttaa noin 1 500 lentoon.

Finnair on perunut maanantain lennot Hampuriin, Düsseldorfiin, Frankfurtiin sekä Müncheniin. Lennot Berliiniin toteutetaan maanantaina suunnitellusti lakosta huolimatta, kertoi Finnairin viestintäpäällikkö Johanna Joutsiniemi STT:lle.

Finnair on ollut yhteydessä peruttujen lentojen matkustajiin ja tarjoaa uudelleenreitityksiä tilalle. Joutsiniemen mukaan lähes kaikki asiakkaat on sunnuntaina tavoitettu.

Hampuriin, Düsseldorfiin, Frankfurtiin ja Müncheniin lennetään tiistaina taas normaalisti.

Finavian verkkosivuston mukaan sunnuntaina iltapäivällä oli peruttu ainakin yksi lento Hampurista ja kolme lentoa Münchenistä, joiden oli ollut tarkoitus saapua sunnuntaina Helsinki-Vantaalle.

Lähiliikenteessäkin luvassa pahoja häiriöitä

Valtiollinen Deutsche Bahn -rautatieyhtiö on niin ikään ilmoittanut, etteivät kaukojunat kulje maanantaina työnseisauksen vuoksi. Lakko vaikuttaa myös lähiliikenteeseen, sillä monet lähi- ja paikallisjunien sekä bussiyhtiöiden työntekijät ovat EVG:n jäseniä.

Ennakkotietojen mukaan ainakin seitsemässä Saksan kuudestatoista osavaltiosta on luvassa pahoja häiriöitä myös lähiliikenteessä. Näiden joukossa ovat Saksan runsasväkisimmät osavaltiot.