Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Wagner-pomo Prigozhin sanoo joukkojensa siirtävän asemansa Venäjän armeijalle Bahmutissa

Venäläisen palkkasotilasyhtiö Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin sanoo joukkojensa alkaneen siirtää asemiaan itäisen Ukrainan Bahmutissa Venäjän asevoimille. Sosiaalisessa mediassa torstaina julkaistulla videolla hän sanoo yksiköiden vetäytyvän Bahmutista päivän aikana ja luovuttavan asevoimille myös tarvikkeet.

Prigozhin huomauttaa, että osa Wagnerin sotilaista voi jäädä paikalle, jos Venäjän joukot tarvitsevat apua.

Taistelut Bahmutista ovat kestäneet lähes vuoden ajan, ja kaupunki on kärsinyt valtavia vahinkoja. Viikonloppuna sekä Wagner että Venäjän armeija sanoivat Bahmutin kaatuneen, mutta Ukrainan mukaan sen joukot jatkavat taisteluja kaupungissa.

Keskiviikkona Prigozhin sanoi, että 10 000 hänen rekrytoimaansa vankia on kuollut taisteluissa Ukrainassa. Viime vuonna Prigozhin kiersi venäläisissä vankiloissa ja lupasi taisteluun lähteville vangeille armahdusta, jos he palaisivat hengissä takaisin.

Venäjä iski jälleen kymmenillä lennokeilla

Ennen Prigozhinin ilmoitusta Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi syytti jälleen Venäjää Ukrainan terrorisoinnista. Presidentti sanoi sosiaalisessa mediassa Venäjän iskeneen yli 30 iranilaisvalmisteisella lennokilla, jotka hänen mukaansa kuitenkin ammuttiin alas.

Ukrainan asevoimat arvioi Venäjän yrittäneen iskeä keskeiseen infrastruktuuriin ja sotilaallisiin kohteisiin Ukrainan läntisillä alueilla.

Viime talvena Venäjä teki ilmaiskuja esimerkiksi energiantuotantoon, mutta vastaavanlaiset iskut ovat viime aikoina vähentyneet. Ukraina on myös saanut aiempaa paremmin estettyä Venäjän ilmaiskuja länsimaiden avun turvin.

Venäjän miehittämällä Krimin niemimaalla Venäjän asettamat viranomaiset puolestaan sanoivat torstaina ilmapuolustuksensa ampuneen alas tai muutoin estäneen useita lennokkeja.

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB kertoi niin ikään torstaina ottaneensa kiinni kaksi ukrainalaista, jotka väitetysti suunnittelivat iskua Venäjän ydinvoimaloiden energiantuotantoon aiheuttaakseen taloudellista vahinkoa ja mainehaittaa.

Moskova tiedotti kiinalaisvierailusta

Venäjän ulkoministeriö tiedotti torstaina, että Kiinan Ukrainan-erikoislähettiläs Li Hui vierailee perjantaina Moskovassa. Li on vieraillut eurooppalaisissa pääkaupungeissa, ja aiemmin hän tapasi Zelenskyin Kiovassa.

Venäjällä Lin on määrä tavata ulkoministeri Sergei Lavrov.

Kiina ja Venäjä ovat läheisissä väleissä. Kiinan presidentti Xi Jinping vieraili Moskovassa maaliskuussa ja kuvaisi maiden suhteiden etenevän uudelle aikakaudelle.

Kiina on kuvaillut rooliaan Ukrainan konfliktissa neutraaliksi. Maata on arvosteltu siitä, ettei se ole tuominnut Venäjän hyökkäystä.