Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjä alkanut siirtää ydinaseita Valko-Venäjälle, sanoi presidentti Lukashenka

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenka sanoi torstaina, että Venäjä on alkanut siirtää ydinaseita Valko-Venäjälle. Lukashenka puhui asiasta toimittajille Moskovan-vierailunsa aikana.

Lukashenkan mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin oli allekirjoittanut siirtoa koskevan määräyksen keskiviikkona.

Aiemmin torstaina kerrottiin Venäjän ja Valko-Venäjän puolustusministerien allekirjoittaneen Minskissä sopimuksen Venäjän taktisten ydinaseiden sijoittamisesta Valko-Venäjälle. Asiasta uutisoivat Venäjän valtion uutistoimisto Tass, ja englanniksi siitä kertoi muun muassa Guardian.

Guardian siteerasi Tassia uutisoidessaan, että Venäjän puolustusministerin Sergei Shoigun mukaan aseiden sijoittaminen ei anna Valko-Venäjälle valtaa päättää niiden käytöstä. Lisäksi Shoigu oli sanonut kaikkien Valko-Venäjän ja Venäjän välisten toimenpiteiden olevan linjassa kansainvälisten velvoitteiden kanssa.

Venäjän presidentti Putin kertoi maaliskuussa suunnitelmasta sijoittaa taktisia ydinaseita Valko-Venäjälle.

Maanpaossa elävä valkovenäläinen opposition johtohahmo Svjatlana Tsihanouskaja sanoi torstaina Twitterissä, että ydinaseiden siirto Valko-Venäjän maaperälle vaarantaa paitsi valkovenäläisten hengen myös muodostaa uuden uhan Ukrainalle ja koko Euroopalle.

Valko-Venäjä on ollut Venäjän liittolainen Venäjän aloittamassa hyökkäyssodassa Ukrainassa, ja viime vuonna Venäjä hyökkäsi Ukrainan alueelle myös Valko-Venäjän maaperältä.

Venäjä on toistuvasti uhkaillut ydinaseilla Ukrainan sodan aikana. Venäjä ja Valko-Venäjä ovat myös pitäneet yhteisiä sotaharjoituksia Valko-Venäjällä.