Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Jokin on selvästi pielessä" – esivaalikauden avauksesta Iowassa on muotoutumassa kaaos, kun tulokset ovat pahasti myöhässä

Yhdysvalloissa demokraattien presidenttiehdokkaan valintaan huipentuva esivaalikausi on käynnistynyt. Vaali-illan otsikoita on hallinnut tulosten julkistamisen merkittävä viivästyminen alkuperäisestä aikataulusta.

Tämä johtuu Iowan demokraattipuolueen mukaan äänestystulosten "laatukontrollista." Puolue julkistaa tällä kertaa aiempia vuosia yksityiskohtaisempia tuloksia. Puolueen edustaja kertoi CNN:n mukaan, että vaalipiirien raportoimissa tuloksissa on ollut epäjohdonmukaisuuksia. Sen vuoksi tulosten varmentamiseen on mennyt paljon aikaa.

Uutiskanava CNN:n mukaan tulosten laskeminen voi kestää Yhdysvalloissa koko yön eli vielä useita tunteja. Iowan vaalikokoukset alkoivat kolmelta yöllä Suomen aikaa.

Puolueen edustaja kumosi huhut, joiden mukaan viivästys johtuisi vaalivirkailijoiden käyttämän sovelluksen kaatumisesta tai hakkeroinnista.

Puolueen mukaan ensimmäisten tulosten mukaan äänestysaktiivisuus vaikuttaisi olevan vuoden 2016 tasolla. Etukäteen oli arvioitu, että tällä kertaa vaalikokoukset keräisivät selvästi edelliskertaa enemmän osallistujia.

Kello seitsemältä Suomen aikaa yksikään vaalipiiri ei ollut vielä julkistanut tuloksiaan. Edellisissä esivaaleissa vuonna 2016 suurin osa vaalipiireistä oli jo kertonut tuloksensa tässä vaiheessa vaali-iltaa.

Useiden ehdokkaiden kampanjoiden edustajat ihmettelivät viivästystä. Erään johtavan ehdokkaan edustaja sanoi CNN:lle, että "jokin on selvästi pielessä."

Ex-varapresidentti Joe Bidenin kampanjatiimi on taas lähettänyt demokraattipuolueelle kirjeen, jossa se on vaatinut perusteellista selvitystä tapahtumista.

Sanders ennakkosuosikki Iowassa

Reilun kolmen miljoonan asukkaan Iowassa valitaan vain runsas prosentti ehdokasvalinnan tekevistä puolue-edustajista, mutta koska Iowa aloittaa esivaaliprosessin, on sillä paljon kokoaan suurempi merkitys. Iowan tulokset antavat perinteisesti suuntaa sille, miten presidenttikisan voimasuhteet kehittyvät.

Entinen varapresidentti Joe Biden on ollut maanlaajuisten mielipidemittausten kärjessä, mutta Iowan kyselyissä suosituin on ollut vasemmistolainen senaattori Bernie Sanders. Kärkikaksikon niskaan hengittävät senaattori Elizabeth Warren ja ex-pormestari Pete Buttigieg.

Myös maltillisella senaattorilla Amy Klobucharilla on ollut Iowassa melko hyvä kannatus. Hän on tosin hyötynyt siitä, että on kotoisin Iowan naapuriosavaltiosta Minnesotasta. Klobucharin ei odoteta pärjäävän kisassa, kun se siirtyy muihin osavaltioihin.

Maltillisena pidetty Biden oli pitkään mielipidekyselyiden selvä ykkönen, mutta viime kesän ja syksyn mittaan hänen kannatuksensa putosi hieman muiden ehdokkaiden saadessa valtakunnallista näkyvyyttä. Ensin vasemmistolainen Warren nousi Bidenin rinnalle, mutta viime kuukausina Warrenin kannatus on hiipunut hieman ja Sandersista on tullut vasemmistorintaman suosituin ehdokas.

Useat ehdokkaat pitivät vaali-iltana puheita siinä vaiheessa, kun tulosten uskottiin olevan jo selvillä. Nyt tuloksia ei kuitenkaan vielä ollut.

– Iowan demokraattipuolue tekee töitä saadakseen tuloksen selville. Haluan, että he tekevät huolellista työtä, Biden sanoi puheessaan.

Iowassa ovat käynnissä myös republikaanien vaalikokoukset, mutta istuvan presidentin puolueen kohdalla tulos oli jo etukäteen päivänselvä. Uutistoimisto AP julistikin presidentti Donald Trumpin voittaneen Iowan vaalikokoukset pian niiden alettua.

Trumpin vaalikampanja julkaisi tiedotteen, jossa se kuvaili demokraattien esivaalia "itse aiheutetuksi sotkuksi."