Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuokraturva: Vuokra-asuntopula väistymässä ainakin hetkellisesti koko maassa – kasvukeskuksissa helpotus voi olla väliaikaista

Vuokra-asuntopula on ainakin hetkellisesti väistymässä koko Suomessa, arvioi vuokravälittäjä Vuokraturva . Pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Tampereella helpotus saattaa kuitenkin olla väliaikaista. Pienistä yksiöistä on edelleen pulaa, koska niitä rakennetaan selvästi kaksioita ja kysyntää vähemmän.

Vuokraturva uskoo, että muualla Suomessa vuokra-asuntopulaa tuskin tullaan enää näkemään. Vuokra-asuntojen tarjonta on asuntosijoitusbuumin takia kasvanut voimakkaasti, ja samaan aikaan kysynnän kasvu on pysähtynyt.

Joissain isoissakin kaupungeissa on jopa vuokra-asuntojen ylitarjontaa. Erityisesti Lahdessa ei Vuokraturvan mukaan löydy kaikkiin asuntoihin vuokralaista edes maltillisella vuokralla.

Uudella paikkakunnalla aloitetaan vuokralla

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat ovat markkinatilanteen tasapainottumisesta huolimatta edelleen nousseet. Tilastokeskuksen loka-joulukuun tilastojen mukaan vuokrat nousivat eniten pääkaupunkiseudulla.

Tilastokeskuksen mukaan viimeisen kuuden kuukauden aikana solmituissa uusissa vuokrasuhteissa Helsingissä keskimääräinen vuokra on ollut 22,7 euroa neliöltä. Tampereella vuokra oli 15,9 ja Turussa 15,3 euroa neliöltä. Koko maassa lukema oli pääkaupunkiseutu pois lukien 13,9 euroa neliöltä.

Vuokraturvan mukaan pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Turussa ja Oulussa vuokramarkkinat ovat vuodenaikaan nähden kohtalaisen vilkkaat. Vuokrapyynnöt ovat talvella maltillisempia kuin sesonkiaikaan kesällä ja syksyllä. Vaihtoehtoja on nyt vuokralaisella enemmän, kun hakijoita ja kilpailua on vähemmän.

Suurimmissa kasvukeskuksissa vuokra-asumisen suosiota lisää asuntojen hintojen nousu, joka vaikeuttaa ensiasunnon ostajien ja muualta Suomesta muuttavien pääsyä kiinni omistusasuntoon.

– Perheasuntojen kysyntä on kasvanut lähes koko maassa, osin koska tarjontaa on paljon ja vuokratasot maltillisia. Nykyään on aiempaa yleisempää, että uudelle paikkakunnalle muuttava lapsiperhe muuttaa ainakin aluksi vuokralle, Vuokraturva kertoo tiedotteessa.