Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mökkiriidan takia lankonsa ampunut mies tuomittiin elinkautiseen murhasta

Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut lankonsa ampuneen miehen elinkautiseen vankeuteen murhasta. Teko tapahtui viime kesäkuussa vaimon suvun mökillä Kokkolassa. Oikeuden mukaan tekoa edelsi kiista mökin käytöstä, jonka takia tuomittu oli samana päivänä soittanut useita puheluja vaimonsa veljelle ja isälle.

Vaimonsa isälle mies soitti päivän aikana yhdeksän kertaa ja uhkasi tappaa tämän pojan. Uhrin isä ei kuitenkaan ottanut uhkauksia todesta. Tuomittu oli myös soittanut toiselle henkilölle puhelun, jossa kertoi käyvänsä ampumassa uhria. Hän oli myös pohtinut teosta seuraavaa rangaistusta puhelun aikana.

Tuomittu Arto Mauri Kalervo Juhola, 54, oli hänelle tehdyn mielentilatutkimuksen mukaan syyntakeinen eli ymmärsi tekonsa seuraukset. Oikeus katsoi, että haulikolla kaksi kertaa vaimonsa veljeä ampuneen miehen teko oli suunnitelmallinen ja määrätietoinen.

Juhola oli todistajan mukaan tapahtumapäivänä humalassa ja kiivastui puhuttuaan puhelimessa uhrin kanssa. Mies itse kertoi lähteneensä mökille, koska halusi selvittää mökin käytöstä tullutta riitaa. Hän sanoi ottaneensa haulikon mukaan turvakseen.

Mies ampui haulikolla suutuspäissään kotipihasta lähtiessään ämpäriä, hyppäsi autoon ja ajoi muutaman kilometrin matkan mökille, jossa uhri oli.

Ampui uhria heti mökille tultuaan

Kun Juhola pääsi perille mökille, tööttäsi hän autonsa torvea, otti haulikon tavaratilasta ja ampui tielle tullutta lankoa. Haulit osuivat miestä päähän ja ylävartaloon. Oikeuden mukaan tuomittu ampui uhria toisen kerran lähietäisyydeltä selkään, kun tämä jo makasi maassa. Uhri kuoli ampumapaikalle, ja Juhola ajoi pois paikalta.

Oikeudessa mies tunnusti teon, mutta katsoi syyllistyneensä murhan sijasta tappoon. Hän sanoi, että oli lausunut humalassa monesti samanlaisia uhkauksia ilman aikeita toteuttaa niitä. Hänet tuomittiin lisäksi törkeästä rattijuopumuksesta sekä ampuma-aserikoksesta.