Ruotsin liikenneturvallisuus paranisi tuntuvasti, jos yli 20 vuotta vanhat autot saataisiin pois liikenteestä, arvioi maan liikennevirasto. Ruotsin radion mukaan virasto esittää selvitettäväksi, pitäisikö Ruotsissa ottaa käyttöön romutuspalkkio.
– Jos pääsemme eroon kaikista vuotta 1999 vanhemmista autoista ja korvaamme ne enintään kymmenen vuotta vanhoilla, voimme pelastaa 30 henkeä vuodessa, laskee viraston analyytikko Matteo Rizzi.
Liikenneturvallisuusjohtaja Maria Krafftin mukaan vanhemmat autot ovat usein mukana kuolemaan johtavissa onnettomuuksissa. Niiden turvalaitteet ovat huonommat kuin uusissa.
– Niissä ei esimerkiksi ole automaattisia turvavyönkiristimiä tai luistonestojärjestelmiä. Nämä kaksi tekijää pelastavat monta henkeä, sanoi Krafft.
Krafftin mukaan vanhojen autojen omistajat eivät välttämättä ostaisi aivan uutta autoa, mutta voisivat palkkion avulla vaihtaa vähän uudempaan.
– Siitä syntyy ketjureaktio. Silloin ei vaadita kovin paljon rahaa, jotta vaihto lähtisi käyntiin, Krafft sanoi.
Ruotsin liikenneasioista vastaava ministeri Tomas Eneroth pitää aloitetta kiinnostavana, mutta ei vielä lupaa sen toteutuvan.
– Kaikkia ehdotuksia, jotka parantavat liikenneturvallisuutta, tarkastelen huolellisesti. Meidän täytyy vähentää liikenneonnettomuuksissa kuolleiden ja loukkaantuneiden määrää, ministeri sanoi.
Viime vuonna Ruotsin liikenteessä kuoli 223 ihmistä . Virallisena tavoitteena on painaa luku nollaan.
Suomessa kuolleita on ollut suhteessa enemmän kuin Ruotsissa. Viime vuonna Suomen tieiikenteessä kuoli 205 ihmistä, kertoo Tilastokeskus .
Suomessa romutuspalkkio oli suosittu
Suomessa maksettiin viimeksi vuoden 2018 aikana romutuspalkkioita niille, jotka vaihtavat vanhan auton uuteen. Romutettavan auton piti olla ensirekisteröity vuonna 2007 tai aiemmin. Palkkio oli 1 500 euroa, kun vanhan auton sijaan hankki uuden, jonka hiilidioksidipäästöt olivat korkeintaan 110 grammaa kilometriltä.
Ladattavan hybridin, sähköauton, etanoli- tai kaasukäyttöisen auton hankkijalle maksettiin 2 500 euron romutuspalkkkio.
Autoalan tiedotuskeskuksen mukaan vuoden 2018 kampanjan avulla liikenteestä poistettiin noin 6 700 keskimäärin yli 17-vuotiasta autoa.
Ensimmäinen romutuspalkkiokokeilu järjestettiin Suomessa vuonna 2015, jolloin yhteensä 1 500 euron palkkioihin varattu määräraha loppui kesken, kun kampanja osoittautui odottamattoman suosituksi.