Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Britannian talvimyrskyssä kolme kuolonuhria – Dennis teki tuhojaan myös Tanskassa ja Ruotsissa

Ainakin kolme ihmistä kuoli Britanniaa viikonloppuna koetelleen talvimyrsky Denniksen seurauksena, kertoivat brittimediat sunnuntaina. Ensimmäinen kuolonuhreista löytyi merestä Kentin rannikon ulkopuolella, toinen putosi öljytankkerilta lähellä Margaten rannikkokaupunkia. Kolmas taas putosi jokeen Walesin eteläpuolella.

Maassa annettiin sunnuntaina lähes 600 tulvavaroitusta, mitä viranomaiset kuvasivat ennätysmääräksi. Lisäksi satojen kotien ja yritysten kerrottiin vaurioituneen myrskystä aiheutuneissa tulvissa. Useat autot olivat jääneet tulvavesien alle.

Viranomaisten mukaan sunnuntain myrskyvuokset ja tuulet olivat Etelä-Walesissa hengenvaarallisia. Kyseessä on korkeimman asteen varoitus, jollaista maassa ei ole annettu sitten vuoden 2015, kertoi yleisradioyhtiö BBC . Alueella sijaitsevassa Aberdaronissa mitattiin yli 40 sekuntimetrin tuulenpuuskia.

Tuhojen pelättiin pahentuvan vielä sunnuntain ja maanantain vastaisena yönä.

– Vaikutukset yön aikaan voivat olla erittäin vakavat. Kaikkien tulisi suhtautua varoituksiin erittäin vakavasti, sanoi uutistoimisto AFP:lle Walesin luonnonvaroista vastaavan viraston edustaja Jeremy Parr.

Myös armeija lähetti sotilaita apuun torjumaan myrskyn tuhoja. Britannian puolustusministeriön mukaan 75 sotilasta lähetettiin Pohjois-Englannin Länsi-Yorkshireen rakentamaan tulvaesteitä ja korjaamaan suojia.

Useilla Britannian lentokentillä peruttiin kymmeniä lentoja lauantaina ja sunnuntaina. Joukossa ei ollut Finavian listauksen mukaan Helsinkiin saapuvia lentoja.

Britannian yli pyyhkäisi noin viikko sitten Ciara-myrsky, jonka brittilehdistö nimesi vuosisadan myrskyksi. Viranomaisten mukaan tämän viikonlopun tulvat saattavat olla pahempia kuin Ciaran aiheuttamat. Sateiden kyllästämä maa ei pysty imemään lisää vettä.

Monet Britannian teistä ja rautateistä kokivat Ciara-myrskyssä pahoja tuhoja, ja uuden myrskyn pelättiin vaurioittaneen niitä entisestään.

Ruotsissa myrsky katkoi junaliikennettä ja sulki pitkän sillan

Dennis rantautui sunnuntaina myös Ruotsin länsirannikolle ja Tanskaan.

Tanskassa 4-vuotiaan kerrottiin loukkaantuneen vakavasti, kun puu kaatui hänen päälleen myrskyssä. Hän oli sunnuntaina sairaalahoidossa.

Ruotsissa myrsky ei ollut sunnuntai-iltana aiheuttanut vakavia loukkaantumisia. Länsirannikolla se aiheutti katkoksia sähkönjakelussa ja liikenteessä. Tuulet yltyivät paikoitellen 20 metriin sekunnissa, ja maassa annettiin ykkösluokan myrskyvaroitus.

Länsirannikolla toimivat sähköyhtiöt Vattenfall ja Ellevio varautuvat katkoksiin ja raivaamaan kaatuneita puita johtojen päältä. Uddevallassa suljettiin yli 1 700 metriä pitkä vinoköysisilta, joka on osa E6-tietä Oslon ja Kööpenhaminan välillä. Tiedossa ei ollut, milloin silta saadaan taas avattua liikenteelle.

Göteborgin alueella myrsky kaatoi puita ja katkaisi paikoitellen junaliikennettä. Kulkuyhteyksien odotetaan palaavan normaaleiksi maanantaina.