Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Työministeri Haatainen: Hamstraamiseen ei ole tarvetta, kauppa toimii normaalisti

Kansalaisten ei tarvitse hankkia tavanomaista enempää elintarvikkeita tai hygieniatuotteita, kirjoittaa työministeri Tuula Haatainen (sd.) blogissaan .

Haataisen mukaan päivittäistavarakauppa toimii normaalisti eikä logistiikassa, teollisuudessa tai toimituksissa ole häiriöitä.

– Ihmiset ovat ymmärrettävästi huolissaan koronaviruksesta. Liialliseen elintarvikkeiden säilyttämiseen ei kuitenkaan ole aihetta, Haatainen kirjoittaa.

Hän toteaa, että kolmen vuorokauden kotivara elintarvikkeita, lääkkeitä ja muuta tarpeellista on riittävä.

– Se antaa kansalaisille hyvän pohjan varautumiseen.

Haatainen kertoo keskustelleensa Suomen päivittäistavarahuollosta työ- ja elinkeinoministeriön sekä Huoltovarmuuskeskuksen virkamiesjohdon kanssa.

Haataisen mukaan ihmisten ostoskäyttäytymisen nopea muutos on voinut aiheuttaa tilapäisiä saatavuushäiriöitä kauppojen hyllyillä. Työministeri muistuttaa, että näitä tilanteita varten kaupalla on tarvittaessa mahdollisuus itse rajoittaa ostosten määrää.

Hamstraaminen on oman ja läheisten elämän turvaamista, mutta äärimmilleen vietynä se vaarantaa naapurin elintarvikesaannin, tutkija sanoo

Kansalaisten äkillinen ryntäys ruokakauppoihin kertoo pohjimmiltaan huolenpidosta, sanoo Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija, sotilassosiologi Linda Hart. Hän on tutkinut muun muassa kansalaisten varautumista yhteiskunnan häiriötilanteissa.

Häiriötilanteena tutkija näkee myös Suomessa yleistyvät koronavirustartunnat.

– On ymmärrettävää, että kannamme huolta omasta ja läheistemme pärjäämisestä ja yritämme turvata resursseja uudessa ja epävarmuutta herättävässä tilanteessa, Hart kertoo sähköpostitse.

Hart puhuu kotivarasta. Se on viranomaisten ja järjestöjen varautumissuositus kotitalouksille, jonka mukaan kotitalouksissa ruokaa ja lääkkeitä pitäisi löytyä 72 tunniksi eli kolmeksi vuorokaudeksi.

– Jos kotoa ei löydy ruokatarvikkeita muutamaksi päiväksi, niitä kannattaa hankkia, myös Hart suosittelee.

Kotitalouksien varautumisessa on tutkimuksissa havaittu alueellisia eroja, jotka voivat osiltaan selittää ostosvillitystä kaupungeissa. Hartin mukaan kotivara on useimmin maaseudulla asuvilla kunnossa, kun taas kaupungeissa näin ei usein ole. Kauppakäyntejä tehdään useammin, jolloin kerralla ostetaan vähemmän.

Hamstraaminen voikin kertoa kaupunkilaisten varautumisesta. Toisaalta muiden hamstraaminen voi tutkijan mukaan aiheuttaa kierteen, jossa kaikki alkavat hamstraamaan.

– Varmasti se herättää halun turvata omat resurssit, jos näkee tyhjentyneitä hyllyjä. Hamstraamiseen voi soveltaa viime päivinä peräänkuulutettua yhteishenkeä ja välittämistä. Katsotaan, että naapurillekin riittäisi sitä mitä hän tarvitsee.

Kaupat ovat kertoneet erityisesti vessapaperin valtavasta menekistä. Yhtäkkistä vessapaperimenekkiä koronavirusvarautumisessa Hart luonnehtii mysteeriksi. Hän ehdottaa, että kansalaisten vessapaperivarautumista tutkittaisiin jälkikäteen kyselytutkimuksella.

Koronaviruksen aiheuttama "hamstraushysteria" tyhjentää kauppojen hyllyjä

Koronavirus on aiheuttanut kaupoissa myyntipiikin. S-ryhmän mukaan kuluttajat ovat hamstranneet säilyviä elintarvikkeita, vessapaperia, talouspaperia ja saippuaa. Myös tuoretuotteet ovat menneet kaupaksi. Useat tuotteet loppuivat torstaina osassa kaupoista ihmisten varautuessa koronavirusepidemiaan.

Olarin Prismassa Espoossa torstai vertautui joulun kovimpaan myyntipäivään, kertoo Prisman johtaja Juha Itkonen STT:lle.

– Myynti oli 3,5-kertainen normaalitorstaihin verrattuna. Tänään (perjantaina) se näyttää jatkuvan samanlaisena, joten ihan tyhjäksihän tämä myymälä menee, Itkonen toteaa, mutta lisää, että Olarissa myyntiluvut ovat olleet poikkeuksellisen kovia muihin ryhmän kauppoihin verrattuna.

– Jo tiistain–keskiviikon aikana näkyi, että nyt alkaa tapahtua. Yritimme reagoida siihen, mutta ei tavaraa millään saada tällaisella aikataululla.

Itkosen mukaan ympäri vuorokauden avoinna olevassa Prismassa oli myös yöllä poikkeuksellisen paljon asiakkaita.

Keskon kokemus torstailta on samankaltainen.

– Torstai oli hyvin vilkas kauppapäivä varsinkin pääkaupunkiseudulla. Kohonneesta kysynnästä johtuen monissa kaupoissa on saattanut tilapäisesti loppua yksittäisiä tuotteita tai tuoteryhmiä hyllystä, Keskon päivittäistavarakaupan toimialajohtaja Ari Akseli sanoo yhtiön tiedotteessa .

Prisman johtajaa on ihmetyttänyt vessapaperin menekki. Hyllyt ammottavat tyhjillään myös nenäliinojen osalta, käsidesiä on ostettu vimmalla jo useamman viikon.

Eilen kuitenkin kuluivat loppuun monet muutkin tuotteet.

– Vaikka jauhelihaa oli tuplamäärä, se myytiin loppuun. Samoin leivät. Tuntuu, että niitä ostetaan nyt pakastimeen, Itkonen arvioi.