Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perustuslakivaliokunta valmiudessa kokoontumaan poikkeuksellisenakin ajankohtana, jos valmiuslaki päätetään aktivoida

Perustuslakivaliokunta on valmiudessa kokoontumaan poikkeuksellisenakin ajankohtana, jos valmiuslaki päätetään aktivoida. Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) kertoo STT:lle ilmoittaneensa perustuslakivaliokunnan jäsenille, että valiokunta voi joutua käsittelemään valmiuslakia myös virka-ajan ulkopuolella.

Ojala-Niemelä kertoo sanoneensa valiokunnassa, että jos presidentti ja valtioneuvosto päätyisivät aktivoimaan valmiuslain, perustuslakivaliokunnan on käsiteltävä asia kiireellisenä.

Valtioneuvosto ja presidentti voivat antaa käyttöönottoasetuksen, jonka myötä valmiuslaki voisi tulla voimaan heti. Seitsemän päivän sisällä käyttöönottoasetus viedään eduskuntaan, joka päättäisi, voiko se jäädä voimaan.

Perustuslakivaliokunta on valmiuslain mietintövaliokunta eli eduskunta äänestää perustuslakivaliokunnan mietinnön pohjalta.

Ojala-Niemelän mukaan valiokunta kuulisi myös muutamaa asiantuntijaa. Nopeimmillaan valiokunta saisi käsiteltyä asian hänen mukaansa päivässä.

Valmiuslainsäädännön tarkoituksena on poikkeusoloissa suojata väestöä sekä turvata sen toimeentulo ja maan talouselämä, ylläpitää oikeusjärjestystä, perusoikeuksia ja ihmisoikeuksia sekä turvata valtakunnan alueellinen koskemattomuus ja itsenäisyys.

Valmiuslain tarkoittama poikkeusolo on esimerkiksi vaikutuksiltaan erityisen vakavaa suuronnettomuutta vastaava, laajalle levinnyt vaarallinen tartuntatauti. Valmiuslain mukaan viranomaiset voidaan oikeuttaa poikkeusoloissa rajoittamaan tiettyjä perusoikeuksia.