Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Trump on julistanut Yhdysvaltoihin kansallisen poikkeustilan

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on julistanut maahan kansallisen poikkeustilan. Julistuksen myötä valtio voi antaa osavaltioille ja kaupungeille lisää resursseja koronaviruksen vastaiseen taisteluun.

Trumpin mukaan nyt käytettävissä on jopa 50 miljardia dollaria, jotka voidaan osoittaa yhteiseen taisteluun tautia vastaan.

Perjantain tiedotustilaisuudessa Trump esitteli myös useita muita koronaviruksen leviämisen estämiseksi tarkoitettuja toimia. Trumpin mukaan resursseja ei aiota säästellä ja julistus mahdollistaa myös sääntelyn lieventämisen siten, että terveydenhuollon ammattilaiset voivat toimia tavallista joustavammin. Presidentti kertoi myös pyytäneensä kaikkia maan sairaaloita ottamaan käyttöön hätätilanteiden valmiussuunnitelmat.

Terveystoimien ohella Trump sanoi ohjeistaneensa energiaministeri Dan Brouillettea ostamaan "suuria määriä" öljyä maan strategisiin varastoihin. Myös liittovaltion toimijoiden myöntämistä opintolainoista ei peritä korkoja kriisin aikana. Perjantai-iltana Suomen aikaa puhunut Trump myös sanoi, että lähitunteina julkistetaan lista muista toimista.

"Tämä menee ohi"

Yhdysvallat tekee myös yhteistyötä monien yksityisen sektorin toimijoiden kanssa esimerkiksi testaamisessa ja muissa viruksen vastaisissa toimissa. Esimerkiksi Google julkaisee presidentin mukaan seulontasivuston, joka auttaa kansalaisia arvioimaan, onko heillä tartunta ja löytämään testauspaikan.

Testauspaikkoja järjestetään yhteistyössä niin, etteivät terveydenhuollon ammattilaiset altistu tarpeettomasti.

Käytettävissä olevien testien määrä tulee kasvamaan merkittävästi. Presidentti kuitenkin painotti, ettei kaikkia ryhdytä testaamaan, vaan testejä tehdään vain niille, joilla on koronavirustartunnan oireita.

– Tämä menee ohi, ja meistä tulee vielä vahvempia. Olemme oppineet paljon, presidentti lausui.

Britannia ehkä nousee kieltolistalle

Trumpia on viime aikoina arvosteltu kovasanaisesti koronaviruspandemian hoitamisesta. Tiedotustilaisuudessa Trump sanoi maan viimeaikaisten toimien, kuten eurooppalaisten matkailijoiden maahantulon rajoittamisen, olleen aivan oikeita ja Maailman terveysjärjestön WHO:n vahvistaneen tämän julistamalla Euroopan koronavirustartuntojen keskukseksi.

– Kutsu sitä miksi haluat, lahjakkuudeksi tai tuuriksi, Trump lausahti.

Aiemmin tällä viikolla Yhdysvallat kielsi matkustamisen Schengen-alueilta Yhdysvaltoihin 30 vuorokauden ajaksi. Rajoitus koskee lähes kaikkia ulkomaalaisia, jotka ovat oleskelleet jossakin Schengen-alueen maista 14 päivän sisällä aiotusta saapumisestaan Yhdysvaltoihin.

Ihmetystä herätti se, että vaikka esimerkiksi Britanniassa on todettu tartuntoja, rajoitukset eivät koske sitä, koska se ei kuulu Schengen-alueeseen. Tiedotustilaisuudessa Trump kuitenkin sanoi, että maalistaa saatetaan tilanteiden muuttuessa muokata ja on mahdollista, että myös Britanniaan kohdistuu rajoituksia.

Trump jatkoi kättelyä ja sanoi todennäköisesti menevänsä testiin

Trumpin oma terveydentila herätti keskustelua sen jälkeen, kun presidentin luona Floridassa vierailleen brasilialaisdelegaation jäsenellä todettiin koronavirustartunta. Brasilian presidentin Jair Bolsonaron viestintäpäällikön Fabio Wajngarten tartunta kävi ilmi muutamia päiviä vierailun jälkeen.

Myös Bolsonaro testattiin, mutta hän julisti perjantaina sosiaalisessa mediassa, ettei hänellä ole tartuntaa.

Tiedotustilaisuudessa toimittajat kovistelivat Trumpia valokuvasta, jossa Wajngarten seisoo Trumpin vieressä. Trump itse sanoi jo torstaina, ettei ole asiasta huolissaan. Yksi toimittaja kysyi, onko presidentti itsekäs, koska hän ei aio käydä testissä altistumisesta huolimatta, mutta samalla patistelee ihmisiä estämään viruksen leviämistä omilla toimillaan. Aiemmin tilaisuudessa Trump myös korosti "kenen tahansa" voivan olla viruksen kantaja..

Oireettomuuttaan tilaisuudessa korostanut Trump vastasi, ettei hän ole sanonut, ettei aio käydä testissä. Hän lisäsi, että hän todennäköisesti aikoo testauttaa itsensä "melko pian". Vielä torstaina Valkoinen talo tiedotti, ettei presidentin testaamiselle ole tarvetta.

Lehdistötilaisuudessa puhui Trumpin ohella useita asiantuntijoita ja yksityisen sektorin edustajia, jotka kertoivat yhteistyöstään hallinnon kanssa koronaviruksen vastaisessa taistelussa. Trumpin huolettomuus kävi ilmi, sillä terveysviranomaisten ohjeiden vastaisesti presidentti kätteli yritysjohtajia.