Kova tuuli tuivertaa Länsi- ja Pohjois-Suomea – "Viisi astetta ei tunnu viideltä asteelta"

Merialueille luvataan tuulta jopa 19 metriä sekunnissa lukuun ottamatta Suomenlahden itäosaa ja Saimaata. Jussi Nukari / LEHTIKUVA
STT

STT

Tänään on odotettavissa kovaa tuulta Suomen länsi- ja pohjoisosiin, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Ennusteen mukaan etelätuuli voimistuu maa-alueilla Lapissa hyvin puuskaiseksi jo yöllä. Aamupäivällä tuulet yltävät maan länsiosaan, Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen. Näille alueille sekä Keski-Suomeen on annettu tuulivaroitus, joka mukaan tuuli voi sunnuntaina kaataa yksittäisiä puita ja aiheuttaa lyhyitä sähkökatkoja.

– Todennäköisesti tuuli ei yllä missään myrskylukemiin, sanoo päivystävä meteorologi Jari Tuovinen Ilmatieteen laitokselta.

Hänen mukaansa puuskat voivat yleisesti olla 15–20 metriä sekunnissa. Kovempia puuskia odotetaan Pohjanmaan rannikkovyöhykkeelle ja Meri-Lappiin

Myös merialueille luvataan tuulta jopa 19 metriä sekunnissa lukuun ottamatta Suomenlahden itäosaa ja Saimaata. Varoitukset ovat voimassa iltaan asti.

Aamupäivällä lauhtuu, illalla sataa

Ilmatieteen laitoksen mukaan sunnuntain vastainen yö on kylmä ja selkeä, mutta aamupäivällä sää lauhtuu. Illalla lännestä saapuu sadealue maan keski- ja pohjoisosaan.

Tuovinen kertoo, että tuuli tuo lauhaa ilmaa ja päivällä lämpötilat nousevat yleisesti ainakin lännessä plussan puolelle.

– Tuuli tekee taas sen, että vaikka mittari näyttäisi viittä astetta, niin ei se tunnu viideltä asteelta. Siitä helposti voi ottaa pois pari, kolme astetta tuon tuulen takia, Tuovinen sanoo.

Ajokelin varoitetaan muuttuvan huonoksi illasta alkaen Keski-Pohjanmaalta Lappiin ulottuvalla vyöhykkeellä pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Erittäin huonoa ajokeliä on luvassa Pohjois-Pohjanmaan länsiosiin sekä Lounais-Lappiin Perämeren alueelle. Liikennettä haittaavat lumi- ja räntäsade. Varoitukset ovat voimassa sunnuntai-illasta maanantaipäivään.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka