Useat eurooppalaiset lentoyhtiöt ilmoittivat maanantaina karsivansa lentojaan koronaviruspandemian vuoksi.
Finnair vähentää koronatilanteen takia kapasiteetistaan 90 prosenttia huhtikuun alusta lähtien siihen asti, kunnes tilanne parantuu. Yhtiö operoi huhtikuun alusta lähtien toistaiseksi ainoastaan noin kahtakymmentä lentoreittiä, joilla varmistetaan Suomelle tärkeimmät yhteydet ja kriittinen lentorahti myös tässä poikkeuksellisessa tilanteessa, yhtiö kertoi tiedotteessa.
– On selvää, että koronavirus on suurin kriisi lentoliikenteen historiassa, Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner sanoo tiedotteessa.
Finnair aloittaa asteittaisen siirtymisen kohti rajattua liikenneohjelmaa heti ja peruu 16.–31.3. väliseltä ajalta verkostostaan arviolta 1 500–2 000 lentoa.
Finnair antoi koronatilanteen vuoksi myös tulosvaroituksen. Yhtiö kertoi, että lentokapasiteetin leikkaus johtaa huomattavaan vertailukelpoiseen liiketappioon tilikaudella 2020.
Useat lentoyhtiöt samassa jamassa
Finnairin tapaan myös Norwegian ilmoitti maanantaina alkavansa liikennöidä karsitulla aikataululla ja karsivansa 85 prosenttia lennoistaan. Yhtiö on kärsinyt taloudellisia kolhuja muun muassa Boeing 737 Max -koneiden lentokiellosta.
Norwegian ilmoittikin, että se lomauttaa 7 300 työntekijää, joiden joukossa on lentäjiä, matkustamohenkilöstöä sekä huolto- ja hallintohenkilöstöä.
– Kun maailma normalisoituu, tavoitteeni on, että voin pitää mahdollisimman monet omistautuneista kollegoistani, Norwegianin konsernijohtaja Jacob Schram sanoi tiedotteessa.
Rajuja leikkauksia lentoihinsa ilmoittivat tekevänsä Euroopassa myös Air France, EasyJet , ja IAG , joka on yhtiö britannialaisen British Airwaysin ja espanjalaisen Iberian takana.
Vaikutuksia lauttaliikenteeseen
Tallink ilmoitti keskeyttävänsä toistaiseksi Silja Europan liikennöinnin Tallinna–Helsinki-reitillä tiistaista alkaen. Syynä ovat koronavirustilanne ja Viron hallituksen rajavalvontaa koskevat toimet
Liikenne keskeytyy myös Tallinna–Tukholma- ja Riika–Tukholma-väleillä.
Laivaliikenne Viron ja Suomen välillä jatkuu toistaiseksi Megastarilla ja Starilla. Tällä Tallink haluaa varmistaa, että ihmiset pääsevät kulkemaan takaisin kotimaahansa.
Viking Line puolestaan keskeyttää alustensa Rosellan ja Cinderellan liikennöinnin Ahvenanmaan ja Ruotsin välillä. Rosella on poissa liikenteessä 14. huhtikuuta asti ja Cinderella 16. huhtikuuta asti.
Matkatoimistot hiljenevät
Aurinkomatkat ilmoitti peruvansa kaikki matkat, jotka olisivat alkaneet viimeistään 14. toukokuuta. Ilmoitetun ajankohdan jälkeen alkavista matkoista Aurinkomatkat kertoi tiedottavansa kuluvan kuukauden loppuun mennessä.
Aurinkomatkat peruu varatut lomamatkat automaattisesti, ja asiakkaat saavat sähköpostiinsa ohjeet rahojen palautuksesta.
Myös suuri saksalainen matkajärjestäjä TUI keskeyttää suurimman osan toiminnoistaan koronaviruksen takia ja pyytää hätäapua valtiolta. TUI työllistää peräti 70 000 ihmistä ympäri maailman. Yhtiö toimii yli sadassa maassa.
Autojen ja autonosien valmistajat ongelmissa Euroopassa - tehtaita menee kiinni koronan takia
Italialaisamerikkalainen autojätti Fiat Chrysler keskeyttää tuotantonsa suurimmalla osalla Euroopan tehtaistaan maaliskuun 27. päivään asti koronapandemian takia. Yhtiön tiedotteen mukaan tuotannon keskeyttämisellä vastataan häiriöön markkinoilla.
Ranskalainen rengasvalmistaja Michelin puolestaan ilmoittaa sulkevansa tehtaitaan Italiassa, Espanjassa ja Rankassa huomisesta alkaen vähintään viikoksi.
Yhtiön mukaan tehtaat voivat pysyä säpissä vielä pidempäänkin riippuen koronatilanteen etenemisestä.
Lisäksi Financial Timesin lähdetietojen mukaan Volkswagen kärsii vakavista toimitusketjun häiriöistä, jotka voivat pakottaa autovalmistajan rajoittamaan tuotantoaan useissa eurooppalaisissa tehtaissa.
Pankit tarjovat lyhennysvapaata koronavirustilanteen takia
Useat pankit ovat jo ilmoittaneet tarjoavansa asiakkailleen lyhennysvapaita koronatilanteen takia. OP Ryhmä ilmoitti tänään, että se antaa mahdollisuuden sekä kotitalouksille että pk-yrityksille lykätä luottojen maksuja, jos koronapandemia on vaikuttanut asiakkaiden luotonhoitokykyyn.
OP:n asiakkailla on mahdollisuus asuntoluottojen lyhennysvapaaseen 12 kuukauden ajaksi. Yritysten osalta maksuaikojen muutokset arvioidaan OP:n mukaan tapauskohtaisesti ja hyödyntäen Finnveran takauksia. Maksuohjelman muutoksista ei peritä erillistä maksua, OP kertoo.
Tänään myös Aktia ilmoitti tarjoavansa henkilö- ja yritysasiakkailleen lyhennysvapaata kahdeksan kuukautta. Lisäksi yritysasiakkaille tarjotaan tarvittaessa tukea mahdollisen kassakriisin ratkaisemiseksi.
Myös Oma Säästöpankki kertoi tänään henkilö- ja yritysasiakkailleen lainoihin lyhennysvapaata.
Danske Bank puolestaan eilen kertoi, että koronaviruksen aiheuttaman erityistilanteen vuoksi se tarjoaa erilaisia vaihtoehtoja tukeakseen esimerkiksi säännölliset tulonsa tilapäisesti työttömyyden tai lomautuksen vuoksi menettäneitä henkilöasiakkaita. Danske Bank lisäksi tukee yrityksiä, jotka tarvitsevat lisälikviditeettiä kysynnän laskun tai tilausten peruutusten vuoksi.
Nordea kertoi perjantaina tarjoavansa lyhennysvapaita asuntolaina-asiakkaille sekä pienille ja keskisuurille yritysasiakkaille. Nordean asiakkaat voivat saada asuntolainoihinsa enintään kuusi kuukautta lyhennysvapaata. Pienille ja keskisuurille yrityksille Nordea tarjoaa tarvittaessa kolmen kuukauden lyhennysvapaata sekä muita apukeinoja.
Finnvera: Pk-yritysten rahoitusta on mahdollista kasvattaa merkittävästi
Valtion omistamalla erityisrahoitusyhtiö Finnveralla on hyvät valmiudet vastata koronaepidemian myötä lisääntyvään rahoituskysyntään, Finnvera sanoo tiedotteessa. Sen mukaan pienten ja keskisuurten yritysten rahoitusta on mahdollisuus kasvattaa. Laissa rahoitukselle oleva valtuusraja on 4,2 miljardia euroa, josta tällä hetkellä käytössä on noin 2 miljardia euroa.
Finnvera kertoo laajentavansa pk-takauksen ja alkutakauksen käyttömahdollisuudet koskemaan myös koronan aiheuttaman suhdannetilanteen edellyttämää rahoitusta. Suhdannetilanteen edellyttämään rahoitukseen on mahdollista hyödyntää muitakin Finnveran rahoitusvälineitä kuten takauksia, lainoja, joukkovelkakirjalainoja tai juniorilainoja. Rahoituksen edellytyksenä on kuitenkin se, että yrityksellä on pidemmän aikavälin kannattavan liiketoiminnan edellytykset.
Finnvera varautuu kysynnän kasvuun laittamalla asiakastyöhön lisää resursseja. Ruuhkiin on kuitenkin syytä varautua.
Finnveran pk-rahoituksen liiketoimintajohtaja Juuso Heinilä sanoo tiedotteessa, että tällä hetkellä Suomen rahoitusmarkkinat toimivat ja myös pankit ovat sitoutuneet auttamaan pk-yrityksiä kriisin yli.
– Seuraamme kuitenkin tarkasti koronaepidemian vaikutusta yritysten tilanteeseen ja pankkien toimintaan. Autamme yrityksiä löytämään tarvitsemansa rahoitusratkaisut tässä poikkeuksellisessa tilanteessa, Heinilä sanoo.