Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Amerikkalaiset hamstraavat koronaepidemian keskellä aseita

Yhdysvalloissa aseiden myynti on lisääntynyt rajusti koronavirusepidemian laajentuessa. Kauppiaat eri puolilla maata ovat raportoineet pitkistä jonoista oviensa edustoilla. Esimerkiksi ampumatarvikkeiden nettikauppa ammo.com kertoi myyntinsä pompanneen liki 70 prosenttia reilussa viikossa helmi-maaliskuun vaihteessa.

Ruokakauppojen tapaan monissa aseliikkeissä hyllyt ovat jo alkaneet tyhjentyä ja kauppiaat ovat asettaneet rajoituksia tyyliin "vain kaksi käsiasetta per asiakas".

Suuren asekaupan Pohjois-Carolinassa omistava Larry Hyatt ei ole nähnyt vastaavaa ostoryntäystä urallaan sitten Sandy Hookin kouluampumisen vuonna 2012. Hän arvioi Guardian -lehdelle ilmiön olevan monen tekijän summa.

– Talouden romahdus, pandemia, rikollisuus, politiikka... Kun ne kaikki pannaan yhteen, tuloksena on helvetinmoinen sotku, Hyatt kuvailee.

Yhtenä syynä asehamstraukseen ovat myös pelot siitä, että viranomaiset olisivat aikeissa rajoittaa aseiden ja ammusten ostamista.

Aseiden vastustajat ovat puolestaan varoittaneet, että epidemian sulkiessa koulujen ovia kotona olevat lapset saattavat saada aseita yhä helpommin käsiinsä.

Moni ostaa ensimmäisen aseensa

Moni aseen ostava on nyt ensikertalainen, kuten georgialainen Betsy Terrel, 61. Hän päätti marssia aseostoksille nähtyään kaaoksen ja hamstrauksen paikallisessa supermarketissaan.

– Aloin havaita ihmisten käyttäytyvän oudosti. Tuntuu siltä, että poliittiset levottomuudet ovat mahdollisia, Terrel kertoi ABC -uutisille.

Asekaupassa häntä järkyttivät vuorostaan pitkät jonot ja huventunut valikoima. Terrel onnistui kuitenkin hankkimaan itselleen Glock 42 -pistoolin.

– Jos se pysyy yöpöydälläni eikä minun tarvitse koskea siihen, olen tyytyväinen, hän sanoo.

Kattavia tilastoja Yhdysvaltain asekaupan lisääntymisestä joudutaan vielä odottamaan. Jo nyt kuitenkin tiedetään, että aseen ostamista varten tarvittavien taustaselvitysten määrä lisääntyi alkuvuodesta huomattavasti normaalista. FBI:n mukaan niitä tehtiin tammi-helmikuussa 5,5 miljoonaa.