Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Työmarkkinajärjestöjen esitys: lyhennetään yt-neuvottelujen aika lomautustilanteessa 6 viikosta 5 päivään.

Työmarkkinajärjestöt ovat saaneet valmiiksi esityksensä työlainsäädännön muutoksista maan hallitukselle. Järjestöjen hallintojen on vielä hyväksyttävä esitys tänä iltana.

Esityksen mukaan muun muassa työnantajan tyel-maksu kevenee 1. kesäkuuta alkaen. Tähän käytetään vajaa miljardi työeläkejärjestelmän niin sanotusta emu-puskurista, joka on tällä hetkellä noin seitsemän miljardia euroa. Yritykset maksavat rahat takaisin siten, että työnantajan maksua korotetaan tilapäisesti vuosina 2022-2025. Tilapäisen alennuksen vaikutus kompensoidaan kokonaan.

Lisäksi yt-neuvotteluihin käytettävä aika lyhenee yksityisellä sektorilla viiteen päivään nykyisestä kuudesta viikosta. Myös lomautuksen ennakkoilmoitusaika lyhenee viiteen päivään nykyisestä kahdesta viikosta. Joustoja lisätään määräajaksi vuoden loppuun saakka.

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen mukaan nyt valmistuneet ratkaisut ovat ainakin askel eteenpäin.

– Toivottavasti maan hallitus siihen tarttuu ja päästään eteenpäin. Tarvitsemme kuitenkin vielä monia toimia lisääkin tämän kriisin aikana, että yritykset tästä selviytyvät, Häkämies kommentoi STT:lle.

Järjestöt toteavat esityksessään, että lomautukset ja irtisanomiset ovat vasta viimeinen vaihtoehto. Ensisijaisesti on pyrittävä katsomaan, löytyykö muuta työtä tai koulutusta.

– Koronan aiheuttamien taloudellisten ongelmien vuoksi edellä mainitulla tavalla ei kuitenkaan aina voida menetellä, siksi työlainsäädäntöön esitetään seuraavia määräaikaisia muutoksia, esityksessä todetaan.

Maan hallituksen tavoite on tiettävästi saada järjestöjen esitys pöydälleen huomisaamuna.

Työmarkkinajärjestöt ovat tämän viikon ajan neuvotelleet ratkaisuista, joilla yrityksiä autettaisiin selviytymään koronaviruksen aiheuttamassa ahdingossa. Neuvotteluja ovat käyneet palkansaajia edustavat SAK, Akava ja STTK sekä työnantajia edustavat Elinkeinoelämän keskusliitto EK ja Kuntatyönantajat