Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EK ehdottaa kymmenen kohdan hätäapupakettia yritysten tukemiseksi

Elinkeinoelämän keskusliitto EK ehdottaa maan hallitukselle miljardiluokan hätäapupakettia, jolla estetään elinkelpoisten yritysten kaatuminen. Hallitus on jo tehnyt päätöksiä yritysten auttamiseksi, mutta EK:n mukaan lisää tukea tarvitaan.

– Kello käy! On kyse päivistä, ei viikoista. Jokainen hukattu päivä kaataa yrityksiä. Nyt on otettava käyttöön kaikki keinot, joilla voidaan helpottaa yritysten akuuttia kassakriisiä, estää yritysten kaatuminen ja pelastaa työpaikat, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo tiedotteessa.

EK esittää kymmenen kohdan hätäapupakettia, jonka tarkoituksena on yritysten akuutin kassakriisin helpottaminen. Ehdotuksiin sisältyvät muun muassa lisää maksuaikaa kolmen kuukauden ajalta erääntyville veroille sekä verojen viivästymiskoron laskeminen väliaikaisesti nollaan. Lisäksi ehdotetaan tilapäistä kriisipalkkatukea sekä työnantajan työttömyysvakuutusmaksun ja työnantajan sairausvakuutusmaksun tilapäistä siirtämistä valtiolle. Samoin lomautusajan päiväraha ehdotetaan siirrettäväksi väliaikaisesti valtiolle.

Hätäapupakettiin sisältyy myös ehdotus, että Finnveran valtuuksia nostetaan 10 miljardilla eurolla ja sen riskinjakokykyä lisätään olennaisesti. EK:n mukaan Finnveran 2 miljardin pääomalainoistakin tulisi antaa tukea työnantajayritysten kassakriisiin. Lisäksi ehdotetaan, että alv-palautusten käsittelyä nopeutettaisiin.

Suuri osa palvelualojen yrityksistä saattaa lomauttaa tai irtisanoa

Lähes 70 prosenttia palvelualojen yrityksistä joutuu koronaepidemian takia irtisanomaan tai lomauttamaan henkilöstöään erittäin tai melko todennäköisesti tai on jo niin tehnyt. Näin kertoo Palvelualojen työnantajat Palta.

Paltan jäsenilleen teettämästä kyselystä selviää, että joka kymmenes palveluyritys on jo joutunut lomauttamaan tai irtisanomaan työntekijöitä koronavirustilanteen vuoksi. Lisäksi noin 60 prosenttia pitää todennäköisenä, että ne joutuvat jossain vaiheessa lomauttamaan tai irtisanomaan henkilöstöä.

Kyselyyn vastasivat yhtiöiden toimitusjohtajat. Avoimissa vastauksissa he muun muassa kuvailivat tilannetta kaoottiseksi sekä kertoivat koko yritystoiminnan olevan vaarassa ja liiketoiminnan putoavan lentorajoitusten myötä nollaan.

– Tilanne on erittäin vakava ja se koskettaa kaikkia palvelutoimialoja. Vastauksista huutaa yritysten valtava ahdinko. Matkailu käytännössä loppuu, tapahtumat perutaan, tuotannot jäävät kuvaamatta ja henkilöstöpalveluyritysten palveluista leikataan ensimmäisenä, sanoo Paltan elinkeinopolitiikan johtaja Tatu Rauhamäki tiedotteessa.

– Epidemia heikentää toimintaa ja taloudellista tilannetta käytännössä jokaisessa vastaajayrityksessä, jopa 40 prosentissa erittäin paljon.

Alkuviikolla tehtyyn kyselyyn vastasi 233 Paltan jäsenyrityksen toimitusjohtajaa. Yritykset työllistävät yhteensä noin 50 000 ihmistä.

Liikkumisen rajoittaminen vähentää kysyntää

Vastausten perusteella eniten haittaa yrityksille aiheuttaa kysynnän väheneminen. Monilla aloilla se liittyy suoraan ihmisten ja tavaroiden liikkumisen rajoittamiseen ja esteisiin. Vahinkoa aiheutuu myös työn organisointiin liittyvistä ongelmista, kuten sairauspoissaoloista ja etätyöjärjestelyistä.

– Yritykset kaipaavat nyt joustoa ja lykkäysmahdollisuutta työnantajamaksuihin ja veroihin, tukea palkanmaksuun lomautuksien välttämiseksi, yt-menettelyn keventämistä kriisin ajaksi sekä helpotuksia yrityksen rahoitukseen ja lainansaantiin, Rauhamäki jatkaa.

– Nyt on tuettava erityisesti palvelualojen yrityksiä tässä poikkeustilanteessa, jotta vältetään taantuman syveneminen ja mahdollistetaan siitä palautuminen.

Paltan mukaan yksityiset palvelut työllistävät 1,3 miljoonaa ihmistä Suomessa. Se on kaksi kolmasosaa koko yksityisestä sektorista.

Yritykset kertovat uusista lomautusaikeista

Useat yritykset ovat tänäänkin kertoneet lomautuksista ja lomautusaikeista koronavirustilanteen vuoksi.

Ravintolayhtiö Kanresta ilmoitti sulkeneensa lähes kaikki 26 ravintolaansa, kun poikkeustila ja koronaepidemia iskivät tapahtuma- ja kulttuuritalojen ravintoloihin. Yhtiö kertoo kuitenkin olevansa valmiudessa avaamaan valtaosan ravintoloistaan, kun poikkeustila päättyy. Lomautukset koskevat tällä hetkellä noin 200:aa ihmistä.

– Ravintolahenkilökuntamme on käytännössä kokonaan lomautettu nopeutetun yt-menettelyn avulla, kertoo Kanrestan toimitusjohtaja Maria Koivula tiedotteessa.

S-ryhmä kertoi, että se sulkee tilapäisesti Sokos Hotel- ja Radissson Blu Hotel -ketjun hotelleja pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Oulussa ja Vaasassa. Ketjuja operoi S-ryhmän tytäryhtiö Sokotel , joka lomauttaa henkilöstöään. Lomautukset koskevat koko runsaan 1 000 työntekijän henkilöstöä ja kestävät enintään 90 päivää. Hotellit tarjoavat mahdollisuuden peruuttaa tai siirtää varauksia maksutta.

Konepajayritys Metso kertoi, että koronaviruksen aiheuttama maailmanlaajuinen poikkeustilanne vähentää sen murskaintuotteiden kysyntää. Siksi Metso Mineralsissa aloitetaan lomautustarpeeseen liittyvät yt-neuvottelut. Ne koskevat Tampereen toimipistettä sekä paikkakuntia, joissa on Metso Mineralsin myynti- ja huoltoyksiköitä Suomessa. Neuvottelujen piiriin kuuluu noin 820 ihmistä kaikissa henkilöstöryhmissä. Mahdolliset lomautukset ovat tilapäisiä ja kestävät enintään 90 päivää.

Myös Halpa Halli -ketju kertoi harkitsevansa lomautuksia. Yhtiön mukaan koronakriisi on muuttanut kuluttajakäyttäytymistä ja vähittäiskaupassa hankinnat keskittyvät tällä hetkellä ruokaan ja esimerkiksi hygieniatuotteisiin. Yhtiön on aloittanut yt-neuvottelut, jotka koskevat sen koko 1 500 työntekijän henkilöstöä mukaan lukien ylin johto. Lomautusten kestoksi arvioidaan enintään 90 päivää.

Metsäkoneyhtiö Ponsse lomauttaa koko henkilöstönsä. Ponssella oli viime vuoden toimintakertomuksen mukaan yli 1 700 työntekijää. Lomautukset ovat kestoltaan enintään 90 päivää. Ne voidaan toteuttaa joko yhdessä tai useammassa osassa.

Yhtiö ilmoitti yt-neuvottelujen aloittamisesta keskiviikkona ja päättymisestä torstaina. Ponsse on monien muiden tavoin kärsinyt koronaviruspandemiasta. Yhtiö kertoi keskiviikkona, että viruksen leviämisen takia komponenttitoimittajat ovat sulkeneet tehtaitaan Keski-Euroopassa.