Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hiihtokeskuksissa riittää asiakkaita, eikä toimintaa toistaiseksi olla rajoittamassa – Levillä suljettiin ravintoloita

Aluehallintovirastot eivät ole toistaiseksi rajoittamassa hiihtokeskusten toimintaa. Etenkin Lapin hiihtokeskuksissa on parhaillaan runsaasti asiakkaita.

Ylläksellä olevan STT:n avustajan mukaan ihmisiä on yhtä paljon kuin normaalilla hiihtolomakaudella.

Koronapandemian johdosta päätöksenteko on keskitetty Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Elinkeinoasioista vastaava johtaja Marko Peltonen sanoo, ettei hiihtokeskusten toimintaan ole suunnitteilla rajoituksia.

– Olemme kieltäneet yli kymmenen hengen kokoontumiset, mutta se ei koske laskettelurinteitä. Se ei ole yleisötilaisuus vaan normaalia toimintaa, Peltonen linjaa.

Tartuntatautilaista ei hänen mukaansa edes löydy yksiselitteistä tapaa, jolla Avi voisi vaatia rinneyritystä sulkemaan liiketoimintansa. Siihen, olisiko siihen muita keinoja valmiuslain voimassa ollessa, hän ei osaa ottaa suoraan kantaa.

Ravintoloita suljettu

Suurimmassa hiihtokeskuksessa Levillä suljettiin torstaina ainakin kahdeksan ravintolaa, mutta muuten toiminta jatkuu normaalisti.

– Kaikki ravintolat ovat toimineet oma-aloitteisesti. Minusta se kertoo niiden vastuullisuudesta, sanoo toimitusjohtaja Yrjötapio Kivisaari.

Alueen noin 50 muuta ravintolaa sekä kaikki laskettelurinteet ovat yhä avoinna. Kivisaari arvioi kuitenkin nähneensä ihmisten toiminnassa muutoksen.

– Ihmiset eivät liiku samalla lailla massoittain vaan pitävät etäisyyttä.

Asiakkaita on toistaiseksi lähes normaaliin tapaan. Peruutuksia on tullut, mutta Kivisaari arvioi sen näkyvän asiakasmäärässä vasta joidenkin viikkojen kuluttua.

Toisessa suuressa keskuksessa Ylläksellä kaikki toiminnot ovat vielä normaalisti avoinna, mutta joitakin varotoimia on tehty.

– Ravintolat ovat auki, mutta pöytiä on vähennetty, ja linjastoista on siirrytty pöytiintarjoiluun, toimitusjohtaja Janne-Juhani Haarma antaa esimerkkejä.

Ylläkselläkin on Haarman mukaan hyvin väkeä, joskin viime vuotta vähemmän. Varaustilanne on hyvä aina pääsiäiseen asti.

– Yritykset ovat peruneet kaikki vierailut. Kuluttaja-asiakkaita on, mutta ei ruuhkaksi.

Haarma myöntää, että asiakkaiden toiminnan valvominen on vaikeaa. Hissioperaattorit pyrkivät kuitenkin esimerkiksi opastamaan, että hisseihin mennään joko yksin tai oman seurueen jäsenen kanssa.

Hiihtokeskusten lähellä sijaitsevia terveyskeskuksia työllistävät rinteessä sattuvat tapaturmat, mutta nyt lisäpainetta tuo viruspandemia. Tämä on muistettu Ylläksellä.

– Pyrimme painottamaan ihmisille, että nyt ei ole aika ottaa riskejä.

Vastuu yksilöillä

Rajoituspyrkimyksistä huolimatta ihmisten toiminta hiihtokeskuksissa vaikuttaa huolettomalta. Esimerkiksi sosiaalisessa mediassa levisi torstaina kuvia ja videoita tiiviisti pakkautuneista ihmisistä hissijonoissa ja juhlimassa. Ilman uusia rajoitustoimia elämä niissä näyttää pitkälti jatkuvan vanhaan malliin.

Lapin aluehallintoviraston ylilääkäri Sari Kemppainen on tilanteesta huolissaan.

– Se voi olla ongelmallista, sillä suositusten perimmäinen tarkoitus on, että vältetään ihmisjoukkoja.

Kuten Peltonen, myös Kemppainen korostaa, että vastuu tilanteessa on yksittäisillä ihmisillä.

– Nyt kannattaisi katsoa muuallekin kuin omaan napaan. Vaikka lomamatka olisi varattu vuosi sitten, kannattaisi miettiä muitakin.