Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaikki pikkukoululaiset voivat mennä maanantaina kouluun, mutta ministerit suosittelevat kotona pysymistä

Kaikki peruskoulun 1.–3. luokan oppilaat voivat mennä maanantaina kouluun, koska hallituksen linjausta asiasta muutettiin perjantaina. Opetusministeri Li Andersson (vas.) kuitenkin vetosi viikonloppuna voimakkaasti vanhempiin, että mahdollisimman monet pikkukoululaiset jäisivät muuttuneesta linjasta huolimatta myös ensi viikolla kotiin.

– Vetoan Suomen vanhempiin. Nyt on tärkeintä vähentää omat ja lapsesi lähikontaktit minimiin. Mikäli lapsesi on varhaiskasvatuksessa tai 1.–3. vuosiluokilla, älä vie häntä lähiopetukseen, ellei ole pakko. Tämä on tehokkain tapa hidastaa taudin leviämistä, Andersson kirjoitti Twitterissä .

– Olemme vakavassa tilanteessa, ja on tärkeää varmistaa yhdessä, että koronaviruksen hidastamiseksi käyttöön otetut rajoitustoimet todella tehoavat ja hallitus ei joudu ottamaan käyttöön vielä voimakkaampia toimia, Andersson jatkoi.

Lähiopetus rajattiin alun perin koronavirustilanteen vuoksi vain niille oppilaille, joiden huoltajat työskentelevät yhteiskunnan kannalta kriittisillä toimialoilla. Valtioneuvoston asiasta antamaa asetusta päädyttiin tarkentamaan, koska kriittisten alojen määritelmä herätti hämmennystä. Tiistaina annettu lista ei ollut kovin tarkkarajainen, ja kunnat tulkitsivat sitä eri tavoilla.

Yhdenvertaisuuteen liittyviä ongelmia

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallituksen linjausta muutettiin, jotta asiaa koskeva asetus voi saada eduskunnan hyväksynnän. Marinin mukaan alkuperäisessä asetuksessa oli yhdenvertaisuuteen liittyviä ongelmia. Yhteiskunnan kannalta kriittisten toimialojen listan olisi Marinin mukaan pitänyt olla lainsäädännössä, jotta asetus olisi voitu saada eduskunnasta läpi.

– Me jouduimme korjaamaan asetustamme, jotta me saamme sen menemään perustuslakivaliokunnasta läpi, Marin sanoi Ylen Ykkösaamun haastattelussa lauantaina.

Myös Marin kehotti pikkukoululaisten vanhempia pitämään lapset kotona etäopetuksessa muuttuneesta linjauksesta huolimatta.

– On vahva suositus sille, että vanhemmat ottavat lapsensa pois koulusta, Marin sanoi.