Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaikki rinteet ja kylpylät Suomessa menossa kiinni – matkailuala odottaa hallitukselta päätöstä liikkumisrajoituksista  

"Hallituksen kieltopäätös selkeyttäisi tilannetta."

Kaikki Suomen hiihtokeskukset ja kylpylät ovat sulkeutumassa. Hotelleista noin 70 prosenttia on jo kiinni.

– Suurin osa näyttää menevän kiinni, kertoo Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry:n toiminnanjohtaja Harri Lindfors.

Lindfors jatkaa, että osa saattaa olla jatkossakin auki, jos keskuksessa on hiihtolatuja tai maastopyöräreittejä.

Matkalu- ja ravintolapalvelut MaRan varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi sanoo, että Lappi menee käytännössä kiinni. Kun rinteet sulkeutuvat, suuri osa muistakin palveluista menee kiinni.

Aittoniemi kertoo, että myös kaikki Suomen kylpylät ovat sulkeutumassa.

– Suurin osa taloista on kiinni ja ne, jotka ovat auki, ovat rajoittaneet toimintansa jotenkin, Aittoniemi vastaa kysymykseen, onko kylpylöitä vielä auki.

Holiday Club Resorts Oy:n palveluliiketoiminnan johtaja Marko Hiltunen kertoo, että yhtiön kylpylät pantiin sunnuntaina kiinni lukuun ottamatta Vuokatin Katinkultaa, joka tekee asiasta päätöksen maanantaina.

– Hotellit ovat vielä auki, mutta käyttöasteet ovat romahtaneet, Hiltunen sanoo.

Yksityisten asiakkaiden omistamat viikko-osakehuoneistot ja villakset ovat toistaiseksi auki, jos viranomaisilta ei tule rajoituksia.

Sekä Lindfors että Aittoniemi arvostelevat aluehallintoviranomaisten toimintaa. He toivovat, että avit olisivat antaneet yrityksille selkeät ohjeet. Nyt yritykset ovat sulkeneet toimintojaan oma-aloitteisesti oman harkintansa mukaan.

– Moni yritys on toivonut viranomaisilta selkeää päätöstä, selkeää ohjetta, mutta sitä ei ole tullut. Heti kun avilta tulee ohje, toimimme sen mukaan, Lindfors sanoo.

Aittoniemen mukaan MaRassa mietitään parhaillaan, miten yrityksiä pitäisi ohjeistaa. Järjestössä odotetaan hallituksen päätöksiä mahdollisista liikkumisrajoituksista, mikä selkeyttäisi tilannetta ja pakottaisi sulkemaan hotelleja, ravintoloita ja kylpylöitä.

– Jos yritys laittaa suosiolla paikan kiinni, yritys on tehnyt sen omasta tahdosta ja kaikki velvoitteet jäävät jäljelle, Aittoniemi sanoo.

– Jos valtio sanoo, ettet saa toimia, voi olla, että yrityksen selviytyminen on helpompaa, koska mahdollisesti kaikista velvoitteista ei tarvitse vastata, mutta tämä pohdiskelu on teoriaa, hän jatkaa.

Aittoniemen mukaan hotellista 70 prosenttia on kiinni. Isot ketjut ovat jättäneet kaupunkeihin yhdestä kahteen hotellia auki.

– Sulkemiset tapahtuivat tosi nopeasti, Aittoniemi sanoo.

Oikeusministeriön kansliapäällikön Pekka Timosen mukaan Suomen nykyinen lainsäädäntö ei mahdollista elinkeinotoiminnan kieltämistä. Siksi monet ravintolat ovat edelleen auki.

– Meillä ei ole lainsäädännössä yleistä mahdollisuutta kieltää elinkeinotoimintaa. Se edellyttää aina jotakin erityistä perustetta, Timonen sanoi hallituksen tiedotustilaisuudessa tänään maanantaina.

Lapin isot hiihtokeskukset, Ylläs, Levi, Luosto, Olos, Pallas ja Ounasvaara sulkivat hissinsä sunnuntaina eli viikkoa aiottua aikaisemmin. Kainuun hiihtokeskukset seurasivat perässä.

Paljakka sulki rinteensä viikonloppuna. Ukkohallan ja Vuokatinrinteiden piti olla auki vielä viikon, mutta Ukkohalla sulki rinteensä viikonloppuna ja Vuokatinrinteet sulkeutuvat maanantai-iltana.

Rukan Pyhän rinteet ovat auki vielä maanantaina, jonka jälkeen ne suljetaan.